Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI

Klausimas esamiems/buvusiems studentams.


Scottas.

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 644 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

Sveiki, reikia jau pildyt prašymus į universitetus ir turiu problemų su pasirinkimais, tad įdomu būtų kad pasidalintumėt savo patirtimi/įžvalgomis kam jau teko studijuoti šiuose universitetuose/srityse

1. Visą laiką planavau studijuoti programų sistemas nes tai atrodė kaip logiškiausias pasirinkimas pagal mano užsiėmimus per paskutinius keturis metus. Tačiau nemažai teko girdėti, kad programų sistemų studijos nesuteikia labai daug žinių/patirties jeigu jau dabar gaudaisi programavime neblogai - pagrinde iš jų gauni tik diplomą. Teko išbandyti nemažai kalbų/workspace - unity (c#), discord botai (javascript), sampas (c - pawn), alt:v (c#, ts, js, html) ir keletą kitų ir pasiskaičius apie ktu teikiamas studijas nemanau kad kažką labai daug naujo sužinočiau, tad pradėjau galvoti apie dirbtinio intelekto studijas.
Mastau taip - kam švaistyti 4 metus neišmokstant kažko naujo, kai gali laisvu laiku dirbti ties įvairiais projektais ir gilinti šias žinias ir tuo pačiu išbandyti save naujoje srityje. Tačiau tuo pačiu metu kyla ir klausimas - ar įmanoma lengvai rasti darbą turint nemažai patirties su software engineering turint AI diplomą? Ar visgi geriau imti programų sistemų studijas ir gauti diplomą šioje srityje? Įdomu būtų sužinoti kas baigę (ar dar studijuojat) šias studijas - ar daug išmokot kažko naujo ar kaip ir nekartą teko išgirsti iš kitų - studijos bevertės, svarbu tobulėjimas asmeniniu laiku.

2. Sunku išsirinkti iš vilniaus universiteto ir kauno technologijų universiteto. Teko nekartą lankytis programavimo olimpiadose ktu - atmosfera, dėstytojai labai patiko. Kiek suprantu ten viskas vienoje vietoje, atrenovuoti bendrabučiai. Tačiau apie VU neteko girdėti nieko išskyrus, kad jis skaitomas kaip prestižinis universitetas kuris parengia geresnius specialistus. Ką manot apie tai? Įdomu būtų išgirsti nuomones kurie studijavo kažkuriame iš šitų ir galėtų pasidalinti. 

Bendrai kas turit įžvalgų ar norėtumėt pasidalint nuomone - prašom. Vistik labai svarbus pasirinkimas ir nenoriu padaryti klaidos, tad labai įdomu išgirsti kitų patirtis.

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Man taip pat atėjo laikas pildyti prašymus. Prieš tai darant pirma norėjau sulaukti egzaminų rezultatų. Kadangi jie manęs nenuvylė, nusprendžiau toliau galvoti apie studijas.

Kaip ir tu, jau gana ilgai planavau studijuoti programų sistemas. Kurį laiką niekaip neapsisprendžiau kurį universitetą rinktis, bet pasirinkau VU vien dėl man patrauklesnio ir artimesnio miesto. 

Visgi planai griūna ir šiuo metu aš taip pat susiduriu su abejonėmis. Todėl esamų ar buvusių studentų patirtys, kaip ir tau, taip ir man manau padėtų šiek tiek tvirčiau nuspręsti ir pasirinkti teisingą sprendimą teikiant prašymus. 

Neparašiau nieko, kas padėtų išspręsti tavo abejones, bet gal mano komentaras dar labiau paskatins žmones pasidalinti savo patirtimis.

P.S. Kaip tu vertini šių metų egzaminus?

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

ktu ir vgtu kiek teko girdeti, lengviau nei vu. Programu sistemos kaip kur, bet VU is esmes daug ziniu duodanti programa. Nors ir turi patirties, bei ziniu, vistiek rasi kur patobuleti, nes ten duoda ziniu is visu sriciu, ir ka noresi, ta ir pasisemsi. Prie to, i vu ps nera lengva istoti, reikia gan auksto konkursinio balo, tai ir zmones su kuriais susipazinsi bus protingi, nes sueis top lietuvos abiturientai. Jei nori lengviausio it diplomo gauti - vgtu multimedijos, sunkiausio - vu ps. Jei turi pakankamai daug ziniu (kaip matau turi), vu ps eisis lengviau, kol kiti verks.

pagrindiniai dalykai kuriuos ismoko vu ps (is it puses):

assembly, c,  algorithms & data structures, oop, functional programming (haskell), kompiuteriu tinklai (routeriai, switchai, serveriu kurimas su c (basically kaip susikurti savo interneta)),  databases, programu architektura, komandinis programu developinimas. Po to jau eina pasirenkamieji dalykai pagrinde (kuriu gan daug).

Kitas dalykas i kuri atsizvelgt siulyciau - miestas. Studijuoti Vilniuje yra gan neblogas benefitas, susipazinsi su miestu kuriame most likely galesi ir pasilikt likusiam gyvenimui, bei turesi daug daugiau opportunities susirasti internshipa ar junior pozicija. Kadangi didzioji dalis studentu either susiranda darba viduryje studiju arba dirba per vasara tai didelis pliusas. Tuolab jei kaip ir minejai, turi patirties, most likely taip ir noresi daryti (o gal ne, who knows).

Del AI studiju pasirinkimo, nors ir nezinau kas programa sudaro, bet nerekomenduociau vien is pavadinimo. Kursas bus padarytas pusiau software engineering pusiau AI, o po to dar gal ir net suprasi, kad nepatinka AI? Keist studijas bus per velu, tai gali buti, kad kankinsies. At least zinai, kad software engineering patinka, tai kodel gi nenuejus i vieta kur ir islavinsi ta software engineering?

jei dar yra kokiu klausimu, galiu atsakyti

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Šiais metais baigiau VU MIF Informacinių sistemų inžineriją (toliau - ISI) ir pasidalinsiu įžvalgomis apie šią bei kitas studijų programas šiame universitete bei ką girdėjau iš draugų, studijuojančių kituose.

Pats stojant rinkausi iš dviejų programų - PS bei ISI, tačiau pirmoje vietoje palikau ISI. Pati programa nauja, kai įstojau buvome tik antras kursas, kaip šią programą gavome ir lyginant su PS - nemažai aspektų tuo metu atrodė pranašesnė, tobulesnė, naujesnė. Rekomenduočiau pasiskaityti šios programos aprašymą, jei to dar nepavyko padaryti. Studijos apėmė ne tik gryną programavimą, tačiau ir sritis, kurios, mano manymų, yra fundementalios norint įsitvirtinti į dabartinę programavimo rinką - reikalavimų inžineriją, vadybą, naujas duombazių bei cloud technologijas, programavimo šablonus, kodo kokybę, kompiuterių bei tinklų architektūrą, dirbtinį intelektą. Buvo ir smagių pažintinių pasirenkamųjų dalykų, pvz tokių kaip blockchaino technologijos (savo coino bei minerio kūrimas, smart kontraktai) bei robotų programavimas (VU MIF turi du humanoidus, su kuriais leidžia pilnai daryti paskaitų metu, ką nori).

Kadangi matematikos nesu fanas, tai taip pat įtakojo mano pasirinkimą - ISI programoje grynos matematikos yra tik pirmame pusmetyje. Visose kitose studijų programose matematikos ir su ja susijusių paskaitų bus daugiau (nebent kažkas keitėsi). Programavimo taip pat netrūksta, gan advanced C++ kursas, taip pat naudotos buvo Java, Python kalbos, Web kalbos bei jų karkasai. Iš esmės dažniausiai griežtai kokią programavimo kalbą kokiam darbui padaryti nėra nurodyta, tai būna studento pasirinkimas, svarbiausia - darbo atlikimas. 

Taip pat programa gan gerai tobulina soft skillsus, kurie taip pat labai įtakoja įsitvirtinimą į dabartinę darbo rinką ir su šiomis žiniomis, kilti programavimo lygiais (junior-mid-senior) tampa paprasčiau. Beveik visi laboratoriniai darbai daromi mažesnėmis arba didesnėmis grupėmis (dažniausiai 2-4 žmonės), tad komunikacija su kitais būsimais programuotojais yra nuolatinė, tobulinamos tarpusavio žinios bei gebėjimas dirbti komandoje.

Keli komentarai apie kitas studijų programas - kaip minėjau, visose dažnu atvėju bus gerokai didesnis matematikos kiekis, tiek ir tavo minėtame dirbtiniame intelekte - nes šio mokslo pagrindas yra matematika bei statistika. Ta pati situacija ir su tokiom programom kaip duomenų mokslas. Jei matematika tinka ir patinka, manau gali žvalgytis ir į šias sritis.

Kalbant apie kitus universitetus, turiu draugų iš VilniusTech, KTU, VDU ir pagal tai, ką teko su kolegomis pakalbėti, VU MIF ISI studijų programa, lyginant su VT PS, KTU bei VDU multimedais, yra paprastesnė, vien dėl to, kad didžioji dalis VU MIF dėstytojų yra labai jauni, dažnu atvėju neseniai apsigynę doktorantūrą, ne "kirviai" ir nekelia kosiminių reikalavimų, ko negali pasakyti mano draugai. Iš esmės mano studijų programoje buvo žmonių, kurie 11-12 klasėj neturėjo net IT pamokos, o šiais metais sėkmingai apsigynė bakalauro darbą ir jau dirba IT įmonėse.

In the end, VU tikrai galiu maksimaliai rekomenduoti ir jei dar kyla klausimų, klausk. :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Gera tema. Galėtų daugiau žmonių pasidalinti savo patirtimi tame, tai padėtų kitiems, kurie planuoja stoti, nebūtinai į programavimo sritį, bet apskritai - stoti.

Aš dirbu programavimo srityje daugiau nei 10 metų. Esu baigęs KTU šią studijų pakraipą ir štai keletas minčių apie stojimą ir galbūt tai pravers ne tik tau, bet ir kitiems.

Universitetas yra teorinės žinios ir siūlyčiau per daug smulkmeniškai nesigilinti, ką jis moko. Tai yra tik pagrindai, kurie tau nebus reikalingi niekur, jeigu neturėsi realios darbo praktikos. Kad ir kiek knygų perskaitysi apie plaukimą, plaukti neišmoksi niekada kol nepradėsi to mokintis realiai. Tu stoji į universitetą - nes tau reikia diplomo, daugiau tu nieko nepasiimsi iš jo. Atvirai sakau iš savo darbo patirties. 

2000-3000 Eur / mėnesį (ir daugiau, jeigu turi sutartis su įmonėmis ir papildomai dar dirbi individuliai arba dalyvauji įvairiuose projektuose) - tiek uždirba geras prgramuotojas Lietuvoje, ir nesvarbu, ar jis yra baigęs kolegiją, ar universitetą. Pagalvok, ar kolegija tau nebūtų geriau, vėliau galėsi studijas išlyginti. Tu gausi realią praktiką įmonėje ir gan didelė tikimybė, kad ir realų darbų šioje srityje.

Atvirai, siūlau stoti į KTU - geri dėstytojai, su jais gali diskutuoti apie daug ką, paliečiant įvairias temas. Taip pat miestas turi didelę reikšmę. Man asmeniškai Vilnius nepatinka, jame yra per daug visko, o vat Kaunas toks ramus, nėra tiek daug visko, jame viskas paprasta. Tad jeigu tu noresi studijuoti universitete ir gyventi 4 metus arba daugiau metų, turėtum atsižvelgti, į kokį miestą norėtum stoti. 

Dėl darbo. Universiteto baigimas negarantuoja darbo vietos. Dauguma stoja į darbo biržą arba vyksta į užsienį ir dirba darbus, kurie visiškai nesusiję su studijomis. Tai yra dėl to, kad žmonės negeba savęs realizuoti tose srityse. Paklausk savęs, ar tu tikrai nori tokios studijų pakraipos ir ar tikrai save įsivaizduoji dirbant šioje srityje?

Ir paskutinis. Baigus universitetą / kolegiją, tu gausi aukštąjį diplomą. Net jeigu ir nedirbsi pagal baigtą specializaciją, tu vis tiek turesi diplomą. Tai yra geriau nei nieko. Jeigu tikrai domina esama pakraipa, aš asmeniskai patariu baigti magistrą.

 

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Prieš 1 valandą, ゲーマー parašė:

2000-3000 Eur / mėnesį (ir daugiau, jeigu turi sutartis su įmonėmis ir papildomai dar dirbi individuliai arba dalyvauji įvairiuose projektuose) - tiek uždirba geras prgramuotojas Lietuvoje, ir nesvarbu, ar jis yra baigęs kolegiją, ar universitetą. Pagalvok, ar kolegija tau nebūtų geriau, vėliau galėsi studijas išlyginti. Tu gausi realią praktiką įmonėje ir gan didelė tikimybė, kad ir realų darbų šioje srityje.

as norejau pakomentuoti tavo sita dali. Nezinau ar cia atlyginima rasai i rankas ar ant popieriaus, sunku susidaryti ispudi :D

Dazniausiai zmones baige bakalaura yra vertinami labiau for sure, jei magistra ar doktarantura dar net labiau. Tai su issilavinimu, gali net eiti po to i vietas kur atlygimas 5000-7000 ant popieriaus.

Be to, nors ir dazniausiai svarbu tiesiog tureti lapeli, kartais dar ir atsizvelgia kuriam universitete baigei/studijuoji (ypac jei dar i internship/junior pozicija).

Na bet diskusija cia, ne ar studijuoti ar ne, o kur studijuoti :D 

Redaguota , nario Zero Two
Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

(redaguota)

@Zero Two @ゲーマー @nogalosa Su studijų kryptimi viskas kaip ir aišku, ačiū labai už pasidalinimus - tikrai padėjo. 
Dar šiektiek įdomu dėl pačių bendrabučių - koks jų stovis, kaip gyvenot? Ir svarbiausia ar labai toli nuo fakultetų, nes nesinori kiekvieną rytą belstis per miestą pirmyn ir atgal po valandą.

Redaguota , nario Scottas.
Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

4 minutes prieš, Scottas. parašė:

@Zero Two @ゲーマー @nogalosa Su studijų kryptimi viskas kaip ir aišku, ačiū labai už pasidalinimus - tikrai padėjo. 
Dar šiektiek įdomu dėl pačių bendrabučių - koks jų stovis, kaip gyvenot? Ir svarbiausia ar labai toli nuo fakultetų, nes nesinori kiekvieną rytą belstis per miestą pirmyn ir atgal po valandą.

bendrabuciai kaip ir visur, bendrabuciai :D vienur geresni, kitur blogesni, bet galu gale vistiek bendrabuciai. Vieni pasidaro siokia tokia apdaila, kiti gyvena kaip gavo. Bent jau vandeni ir elektra gali pumpuot kol skaitliuku neismus :D Gyvenimas bus tikriausiai dvivieciam arba trivieciam kambaryje, gali either su draugais varyti arba tureti random matchmakinga. (note) gyvenimas su draugais ne visada yra geresnis pasirinkimas. Visu universitetu bendrabuciai dazniausiai yra netoli fakultetu, bet kai kurie universitetai turi keleta fakultetu i kuriuos gali tekt vaziuot keleta kartu per savaite.

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Prieš 1 valandą, Scottas. parašė:

@ゲーマー Su studijų kryptimi viskas kaip ir aišku, ačiū labai už pasidalinimus - tikrai padėjo. 
Dar šiektiek įdomu dėl pačių bendrabučių - koks jų stovis, kaip gyvenot? Ir svarbiausia ar labai toli nuo fakultetų, nes nesinori kiekvieną rytą belstis per miestą pirmyn ir atgal po valandą.

jeigu domina KTU:

šiaip.. visi bendrabučiai turėtų būti arti fakultetų, tam jie ir yra skirti, suteikti studentams vietą gyventi ir būti kuo  arčiau studijų, man asmeniškai bendrabučiai nepatinka, aš mėgstu labiau privatumą, todėl jeigu rastum bendraminčių, kurie norėtų kartu nuomotis butą - manau tai būtų visai neblogai, ypač jeigu tai būtų draugai, kuriais pasitiki, o jeigu tai grupiokai - tai dar geriau.

universitetų bendrabučiai turėtų būti visi tvarkingi ir jeigu aš neklystu, dauguma turi net atskirus dušus kambariuose, jeigu jie skirti trims asmenims, bet čia priklauso nuo pačio universiteto, šiaip jeigu domina tokie klausimai kurie susiję su bendrabučiais, reiktų geriau paskambinti ir išsiklausinėti, abejoju, ar forume tu gausi tikslią informaciją apie juos. Internete yra visi fakultetų ir bendrabučių adresai. 10-15 min. abejoju ar uštruksi ilgiau. 

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Na, jeigu tiesiog nori susirasti darbą kaip programuotojas, tai universitetas tau daug naudos nesuteiks. Pirmo darbo paieškos yra gan sunkios, visur einant į apmokamą praktiką turėsi spręst uždavinius taip įrodydamas savo gebėjimą spręsti problemas bei parodydamas programavimo žinias, ar tu studijuoji, ar ne, dažniausiai niekam nėra aktualu, bet be jokios abejonės popieriukas nepamaišys, tik labai psichologiškai sunku mokytis, kai pvz. esi antram kurse ir negali dirbt pilnu etatu dėl mokslų :D

Šiaip studijuojant universitete reik nusiteikt mokytis, kad paskui nekiltų klausimų kodėl mane moko matematikos ir fizikos? Tu įgyjį aukštąjį išsilavinimą, tai neapsiriboja tik paruošimu specialybei. Bet tuo pačiu suteikia ir žinių, kurios realiai panaudojamos darbe - objektinis programavimas, duomenų bazės, Agile procesai. Ko greičiausiai negausi mokydamasis pats, ar iš tų kursų, kurie paruošia specialistus per metus, tai visų tų low level dalykų, kaip pavyzdys - programavimo kalbų teorija, kurioj nagrinėjama kaip vykdoma kalba, kaip veikia kompiliatorius ir panašūs dalykai, kurie galbūt tau padės toliau pačiam tobulėti, bet jei jų nežinosi, tikrai nesustabdys nuo būvimo programuotoju.

Dėl studijų pasirinkimo, tai AI yra naujos studijos, jos egzisuoja dar tik 2 ar 3 metus ir pagal dėstomus dalykus gan stipriai skiriasi nuo kitų. Bet šiaip pasirinkęs Programų Sistemas ar Informatika po 2 metų nesunkiai gali perstoti į kitą kryptį, nes visos studijos yra labai panašios, pagrinde PS ir IT studijos pirmą semestrą dėsto Objektinį programavimą, o Informacinės sistemos ar Informatikos Inžinerija turi Objektinio programavimo pagrindus, tad jei mokydamasis PS vėliau sugalvotum perstoti į Informatikos inžineriją, tai toliau mokytumeisi kaip mokęsis, nes praeiti moduliai užsiskaitytų. Na išimtis yra AI, nes kaip minėjau šios studijos gan stipriai skiriasi nuo kitų ir Multimedai antram kurse turi šiek tiek specifinių modulių, bet perstot, jei neklystu, vistiek galėtum, tik turėtum porą papildomų modulių.

Apskritai mano manymu, jeigu sugebi įsilieti į darbo rinką savo jėgoms ir nori turėti aukštąjį išsilavinimą, tai stok bet kur tik ne į IT studijas, pvz tokie dalykai kaip teisė ar finansai gali būti tiesiog naudingi kasdieniam gyvenime, taip pat jeigu dirbsi su tos srities projektais, tau tai padės lengviau suprasti visą verslo logiką ir lūkesčius.

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

prieš 5 valandas(-ų), Str33t parašė:

Na, jeigu tiesiog nori susirasti darbą kaip programuotojas, tai universitetas tau daug naudos nesuteiks. Pirmo darbo paieškos yra gan sunkios, visur einant į apmokamą praktiką turėsi spręst uždavinius taip įrodydamas savo gebėjimą spręsti problemas bei parodydamas programavimo žinias, ar tu studijuoji, ar ne, dažniausiai niekam nėra aktualu, bet be jokios abejonės popieriukas nepamaišys, tik labai psichologiškai sunku mokytis, kai pvz. esi antram kurse ir negali dirbt pilnu etatu dėl mokslų :D

Šiaip studijuojant universitete reik nusiteikt mokytis, kad paskui nekiltų klausimų kodėl mane moko matematikos ir fizikos? Tu įgyjį aukštąjį išsilavinimą, tai neapsiriboja tik paruošimu specialybei. Bet tuo pačiu suteikia ir žinių, kurios realiai panaudojamos darbe - objektinis programavimas, duomenų bazės, Agile procesai. Ko greičiausiai negausi mokydamasis pats, ar iš tų kursų, kurie paruošia specialistus per metus, tai visų tų low level dalykų, kaip pavyzdys - programavimo kalbų teorija, kurioj nagrinėjama kaip vykdoma kalba, kaip veikia kompiliatorius ir panašūs dalykai, kurie galbūt tau padės toliau pačiam tobulėti, bet jei jų nežinosi, tikrai nesustabdys nuo būvimo programuotoju.

Dėl studijų pasirinkimo, tai AI yra naujos studijos, jos egzisuoja dar tik 2 ar 3 metus ir pagal dėstomus dalykus gan stipriai skiriasi nuo kitų. Bet šiaip pasirinkęs Programų Sistemas ar Informatika po 2 metų nesunkiai gali perstoti į kitą kryptį, nes visos studijos yra labai panašios, pagrinde PS ir IT studijos pirmą semestrą dėsto Objektinį programavimą, o Informacinės sistemos ar Informatikos Inžinerija turi Objektinio programavimo pagrindus, tad jei mokydamasis PS vėliau sugalvotum perstoti į Informatikos inžineriją, tai toliau mokytumeisi kaip mokęsis, nes praeiti moduliai užsiskaitytų. Na išimtis yra AI, nes kaip minėjau šios studijos gan stipriai skiriasi nuo kitų ir Multimedai antram kurse turi šiek tiek specifinių modulių, bet perstot, jei neklystu, vistiek galėtum, tik turėtum porą papildomų modulių.

Apskritai mano manymu, jeigu sugebi įsilieti į darbo rinką savo jėgoms ir nori turėti aukštąjį išsilavinimą, tai stok bet kur tik ne į IT studijas, pvz tokie dalykai kaip teisė ar finansai gali būti tiesiog naudingi kasdieniam gyvenime, taip pat jeigu dirbsi su tos srities projektais, tau tai padės lengviau suprasti visą verslo logiką ir lūkesčius.

tavo pasiulymas del darbo yra teisingas, jei nori buti programutojas, o ne programu inzinierius. Tame ir skirtumas yra tarp programutojo ir programu inzinierius, inzinierius zino daug daugiau ir jo zinios yra platesnes, kur programuotojas moka dazniausiai tik rasyti koda ir jo zinios baigiasi ties stacko naudojimu. Tuolab buvimas universitete padeda isidarbinti, nes didzioji dalis praktiku ar junior poziciju praso, kad studijuotum/butum baiges ar galetum parodyti experience. O del kitu studiju, niekas netrukdo eiti i kita sriti magistrui

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

2022-07-14 14:47, Zero Two parašė:

tavo pasiulymas del darbo yra teisingas, jei nori buti programutojas, o ne programu inzinierius. Tame ir skirtumas yra tarp programutojo ir programu inzinierius, inzinierius zino daug daugiau ir jo zinios yra platesnes, kur programuotojas moka dazniausiai tik rasyti koda ir jo zinios baigiasi ties stacko naudojimu. Tuolab buvimas universitete padeda isidarbinti, nes didzioji dalis praktiku ar junior poziciju praso, kad studijuotum/butum baiges ar galetum parodyti experience. O del kitu studiju, niekas netrukdo eiti i kita sriti magistrui

Na kaip ir užsiminiau, jog universitete dėsto tuos labiau low level dalykus, kurių nemoko visi kursai, kurie ruošia programuotojus per metus. Šiaip sakyčiau gan dažna problema, jog žmonės norintys būti programuotojais įstoja į pvz programų sistemas ir nesupranta kodėl juos moko visų tų papildomų dalykų, net ir pats autorius kalbėdamas apie patirtį nurodo tik programavimo skillsus ir abejoja, kad studijos bus kažkuo daugiau naudingos.

Bendrai paėmus dėl skirtumų tarp programuotojo ir programų inžinieriaus sutinku, bet dėl diplomo reikalingumo pasiginčyčiau :D pats įsidarbinau be diplomo, turiu ne vieną pažįstamą, kurie įsidarbino be diplomo. Sutinku, kad diplomo turėjimas yra pliusas, bet didžiajai daliai įmonių diplomas tikrai nėra svarbus, daug juniorų įmonės atsirenka per įvairias akademijas, kuriose dalyvauja daug žmonių ir atsirenkami kokie 5 geriausi, kuriems pasiūloma praktika, taip pat yra daug įmonių, kurios iškart siūlo praktiką, bet kad ją gauti turi taip pat praeiti atranką - atlikinėti įvairias užduotis. Tad jei gerai atliksi užduotis, bet neturėsi diplomo galimybė įsidarbinti vis dar lieka, jeigu turėsi diplomą, bet nesugebėsi efektyviai išspręsti užduočių, tai niekam nereikia darbuotojo su popieriumi. Kur tikrai nepateksi be popieriaus, tai į jokią valstybinę instituciją, bet bent jau šiuo metu ir taip nepažįstu nei vieno žmogaus, kuris norėtų ten patekti :D

Na, bet vėlgi čia labai priklauso nuo žmogaus, vieniems yra sunku patiems įsisavinti informaciją ir jiems reik pagalbos iš šono, kiti tai daro lengviau ir jiems tos pagalbos nereikia, tad betkam sakyti, jog įsidarbinsi/neįsidarbinsi be diplomo, turbūt negalima.

O dėl magistro, tai magistras yra tęstinės studijos, vadinasi pasibaigęs IT bakalaurą, toliau galėsi eiti tik į IT kripties magistro studijas.

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 644 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Prisijungti prie diskusijos

Palikti atsakymą galite iš karto, o užsiregistruoti vėliau. Jeigu jau turite paskyrą mūsų forume, Prisijunkite.

Svečias
Atsakyti šioje temoje...

×   Įklijuotas tekstas turi teksto formatavimą.   Pašalinti teksto formatavimą

  Galimi tik 75 veidukai.

×   Nuoroda buvo automatiškai įterpta.   Įterpti nuorodą paprastai

×   Jūsų ankstesnis pranešimas buvo atkurtas.   Išvalyti redaktorių

×   Jūs negalite įkelti nuotraukas tiesiogiai.Įkelkite arba įdėkite nuotraukas iš URL.

  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

    • Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...