Peršokti į turinį

Nešiojamųjų kompiuterių privalumai ir trūkumai


Guest

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 4387 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

laptop.jpg

Pastaruoju metu, sparčiai didėjant gyvenimo tempui, labai išpopuliarėjo nešiojamieji kompiuteriai, suteikiantys didesnę judėjimo laisvę ne tik dirbantiems, bet ir pramogaujantiems. Labai ilgą laiką stacionarieji kompiuteriai buvo populiariausi tarp vartotojų, tačiau patobulinus gamybos technologijas, padidinus lustų integracijos laipsnį ir kt. Nešiojamieji kompiuteriai tapo prieinami ir patrauklūs vartotojui ne tik dėl savo techninių charakteristikų, bet ir dėl ženkliai sumažėjusios kainos.

Pabandysime trumpai apžvelgti visus “už” ir “prieš”, kurie tikimės padės renkantis kompiuterį. Reikėtų pastebėti, kad vidutinės klasės nešiojamieji kompiuteriai nėra pritaikyti darbui su galinga ir daug resursų reikalaujančia programine įranga ar žaidimams. Dauguma nešiojamų kompiuterių yra orientuoti į vidutinį vartotoją, dirbantį su dokumentais, standartine, maksimalių resursų nereikalaujančia programine įrangą, naršantį internete, besiklausantį muzikos nuobodžioje kelionėje ar norintį sutaupyti vietos. Galingi ir pritaikyti specializuotoms reikmėms (darbui 3d grafika ir pan.) pritaikyti nešiojamieji kompiuteriai yra brangūs, todėl jeigu nėra būtinybės, tokiais atvejais patariama rinktis stacionarų kompiuterį. Tačiau jeigu visgi nusprendėte rinktis nešiojamąjį, šis trumpas pliusų ir minusų sąrašas kaip tik Jums.

NEŠIOJAMŲJŲ KOMPIUTERIŲ PRIVALUMAI

Mobilumas

Tai vienas iš pagrindinių argumentų, lemiančių nešiojamo kompiuterio pasirinkimą. Stacionarus kompiuteris pririša vartotoją prie darbo vietos, o daug keliaujantiems, ar norintiems turėti visą reikiamą informaciją po ranka, nešiojamasis kompiuteris yra puiki išeitis. Šiuo metu nešiojamieji kompiuteriai dėl savo mobilumo ir kompaktiškumo ypač populiarūs studentų tarpe. Jį galima neštis į paskaitas, universitetą, biblioteką. Verslo žmonės nešiojamų kompiuterių mobilumą taip pat vertina, nes visuomet reikiama informacija, elektroninis paštas, kiti duomenys yra po ranka. Nereikia jaudintis, kad kažką pamiršite ir pan.

Kompaktiškumas

Nešiojamas kompiuteris yra mažas, užima nedaug vietos ant darbo stalo. Turi ergonomines ir patogias klaviatūras, geros kokybės ekranus. Jeigu nėra poreikio dirbti specializuotomis daug resursų reikalaujančiomis programomis, nešiojamasis kompiuteris yra puikus spendimas tiek darbui tiek namams, norint sutaupyti vietos ir laiko.

Autonominis maitinimas

Dar vienas nešiojamo kompiuterio privalumas yra tas, kad juo kelias valandas galima dirbti be elektros tinklo. Tai ypač svarbu, dirbant su svarbiais duomenimis. Dingus elektrai Jums nereikia rūpintis, kad dings neišsaugota informacija, nereikia rūpintis papildomais nepertraukiamo maitinimo šaltiniais (UPS), kurių kaina yra nemaža. Tokiu kompiuteriu galima naudotis mašinoje, autobuse, traukinyje ar paprasčiausiai gamtoje.

Energijos taupymas

Nešiojamieji kompiuteriai lyginant su stacionariaisiais kompiuteriais vartoja mažiau elektros energijos. Tai svarbu ne tik taupumo sumetimais, bet padeda rūpintis aplinka.

NEŠIOJAMŲJŲ KOMPIUTERIŲ TRŪKUMAI

Jeigu analizuoti plačiau, tai nešiojamieji kompiuteriai turi pakankamai daug trūkumų, lyginant su stacionariaisiais kompiuteriais. Apie kai kuriuos iš jų mes visi puikiai žinome, o apie kitus nė nesusimąstome, tačiau į juos taip pat būtina atkreipti dėmesį, nes nešiojamasis kompiuteris visgi yra ilgalaikė investicija, kuri Jums tarnaus bent keletą metų.

Kaina

Nors nešiojamų kompiuterių kainos šiuo metu yra ypač patrauklios vartotojui ir yra galimybė rinktis iš plataus kainų spektro, tačiau tendencija kuri buvo ir ankščiau išlieka ta pati – nešiojamas kompiuteris yra brangesnis už panašių parametrų stacionarų kompiuterį. Taip yra ne tik dėl brangių nešiojamų kompiuterių ekranų (LCD, LED) gamybos technologijų, bet ir dėl motininės plokštės kainos. Nešiojamų kompiuterių motininės plokštės elementai yra mažesni, vartoja mažesnę galia, jų integracija didesnė, todėl pakyla jų kaina.

Parametrai

Kai jau ką tik buvo aptarta, nešiojamų kompiuterių parametrai lyginant su stacionariaisiais kompiuteriais yra šiek tiek mažesni. Visos kompiuterių technikos naujovės ir patobulinimai paprastai pirmiausia pritaikomi stacionariems kompiuteriams. Taip pat nešiojamasis kompiuteris turi ribotą kiekį jungčių periferiniams įrenginiams prijungti.

Aušinimo problemos

Šiuo metu nemaža dalis nešiojamų kompiuterių turi rimtų problemų dėl aušinimo. Stacionariuose kompiuteriuose nėra būtinybės taupyti vietą aušinimo sąskaitą, todėl juose naudojamos galingos aušinimo sistemos, dideli radiatoriai ir pan. Nešiojamuose kompiuteriuose, siekiant mažinti jų masę ir ir dydį aušinimo sistema yra sumažinama iki minimumo, ko labai dažnai pasirodo, kad nepakanka. Dėl to nešiojamam kompiuteriui dirbant didesnių apkrovų rėžimais, atsiranda labai daug gedimų dėl perkaitimo. Tokie gedimai dar labiau pasireiškia, jeigu į aušinimo sistemą patenka dulkių ar dirbant yra uždengtos aušinimo angos.

Jautrus smūgiams

Dauguma nešiojamų kompiuterių dėl taupymo jų gamyboje yra jautrūs smūgiams. Yra tam tikrų modelių, kurie daromi su ypač tvirtu korpusu, tačiau jie yra brangesni už standartinius nešiojamus kompiuterius.

Brangios dalys

Sugedus nešiojamam kompiuteriui jeigu yra pasibaigusi garantija, jo taisymo darbai kainuoja brangiai. Brangios yra ir nešiojamų kompiuterių dalys:CD-DVD skaitymo/rašymo įrenginiai, klaviatūros, procesoriai ir kiti komponentai.

Sunku atnaujinti

Stacionarieji kompiuteriai puikiai pritaikyti įvairiems atnaujinimams. Galima keisti ne tik procesorius, RAM, HDD bet ir vaizdo plokštes bei visuomet pridėti papildomų periferijos komponentų ar kitaip keisti jo komplektaciją. Nešiojamo kompiuterio komplektacija yra praktiškai nekeičiama. Galima pridėti daugiau RAM, pakeisti HDD, iš bėdos procesorių ir tai iš esmės viskas, todėl renkantis nešiojamą kompiuterį būtina atsižvelgti į poreikius, nes jį nusipirkus komplektacijos tobulinti praktiškai nebegalėsite.

Šaltinis: www.orgtechas.lt

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

  • Parašė po 2 savaičių...

Matai, privalumai/trukumai. Sužinosi tik tada kai paliesi. Juolab dabar visa stacionariųjų karta pinga, detalės ne tokios vertingos, kokios buvos prieš gerus 3 metus - dabar padorų geležį gauni už 1000lt... O nešiojamieji - tai tik tarpinis etapas link planšetinių, o iš mūsų mylimų notebook'ų išspausta tik masinė ~2000lt vertės gamyba, kurie beveik nesiskiria - tai ir yra perkama plačiausiai. Tobulinti jų jau nieks nenori - o kam, visgi paplitimas didžiausias ties standartiniais modeliais iki 2000lt. Verslo klasės daug mažiau, o kaina krypsta link 4000lt. Manau jei nešiojamasis kompiuteris, tai tik 13''. Ne žaidimams skirtas, o praktiškam naudojimui.

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 4387 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Svečias
Ši tema yra užrakinta.
  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

    • Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...