Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI


kesh

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 649 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

Pasistengsiu šioje temoje pasidalint investavimo naujienomis, įdomiais straipsniais, video ir pan.

Pirmieji investavimo žingsniai

Investuojančių šiandien vis daugiau, o daugiau išmanančių pagrindinius investavimo principus, rinkos, ekonomikos dėsnius greičiausiai nepadaugėjo. Investuotojai pastebi, kad vis daugiau žmonių į investavimo pasaulį neria turėdami pernelyg mažai žinių ir iš esmės tiesiog perka loterijos bilietą.

Pažaiskite

Gali atrodyti, kad investavimas yra itin paprastas dalykas, lyg statymas už sporto komandą lažybų punkte. Bet kuris investuotojas jums pasakys, kad taip nėra, o lošimų rinkoje pinigus per kelerius metus greičiausiai prarasite.

Prieš pradedant investuoti būtina įgauti bent esminius pagrindus: suprasti, kaip veikia rinka, išmokti apie įvairias investavimo metodikas, instrumentus.

Kaip tai padaryti?

Pataria žinomi investuotojai:

  • Šiandien galima rasti kelias dešimtis svetainių, kurios nemokamai ar už kelis eurus siūlo galimybę naudotis investavimo simuliatoriais.
  • Jei galvojate, kad pradėję investuoti pradėsite uždirbti didžiulę grąžą, tokie simuliatoriai gali viltis šiek tiek sumažinti. Kita vertus, jie neturi atbaidyti nuo investavimo, nes, kaip minėta, jie gali daug išmokyti. Bent pusmetį ar metus pažaidę nebedarysite daugybės pagrindinių klaidų.
  • Žaiskite kartu su vaikais, šeima. Investavimas, kai nenaudojami realūs pinigai, gali būti puiki pramoga, kuri tiek jus, tiek jūsų vaikus išmokys protingiau įdarbinti pinigus.
  • Beje, bent šiek tiek išmokus investuoti ir toliau patariama žaisti. Tokiu būdų galite vienu metu išbandyti kelias strategijas. Matysite, ar jūsų pasirinktas investavimo tikrais pinigais kelias veikia.

Skaitykite knygas

Perskaitykite kelias geriausiai vertinamas knygas apie investavimą. Jos tikrai padės suprasti, kaip apskritai veikia rinka, kokias klaidas per dešimtmečius darė investuotojai, kokios strategijos.

Skaitant knygas daugybė dalykų kur kas geriau įsigilinami nei tiesiog skaitant atsitiktines nuorodas spaudžiant internete.

Tik būtinai neskaitykite tik vienos, pataria „Kiplinger“. Iš tiesų niekas 100% nežino, kaip geriausiai investuoti. Viena strategija veikia vienu metu, kita – kitu. Kuo daugiau patyrusių investuotojų įžvalgų perskaitysite, tuo ramiau jausitės dėl savo pasirinkimų arba žinosite, kodėl nepasisekė.

Apsispręskite, ko norite

Daugelis pradedančių investuotojų į investavimo pasaulį neria vien dėl to, kad mato, kaip gerai sekasi investuojantiems į populiariųjų įmonių akcijas. Keliasdešimties procentų grąža vos per kelias savaites vilioja daugelį.

Jei norite lošti, nors to daryti nepatartų nė vienas patyręs investuotojas, galite pirkti.

Vis dėlto pradėti kur kas geriau nuo palyginti saugių investicijų, pavyzdžiui, investuoti į fondus, į kuriuos įtraukta daugybės įmonių akcijų.

„Kiplinger“ kalbinti finansų rinkų specialistai rašo, kad didžioji dalis investuojančiųjų visiškai negalvoja apie savo investicinio krepšelio diversifikaciją, aklai visus pinigus sumerkia į vieną įmonę ir tikisi didžiulės grąžos.

Sėkmė įmanoma, bet labai reta.

Jei norite investuoti tikėdamiesi sotesnės pensijos, turėtumėte tokių investicijų nesivaikyti arba kartą nusipirkę loterijos bilietą kito nebepirkti. Tai labai sunku, tačiau statistika rodo, kad itin rizikingas investavimas galiausiai atneša nuostolius.

Kol mokotės, jei jau praėjote simuliatoriaus lygį, gerai yra pradėti nuo saugių investicijų, pavyzdžiui į fondus, kuriuose sudėta daugybės įmonių akcijos. Jei vienos pigs, kitos brangs, bent šiuo metu grąžą greičiausiai vis tiek gausite.

„Einant tolyn į mišką pamačiau, kad ten medžių ir malkų vis daugiau, daugiau įvairiausių strategijų, rizikingų dalykų, loterijos. Galiausiai supratau, jog tai yra nenutrūkstamas procesas, kad nėra vieno kelio, kad reikia atrasti savo kelią, kur gali pabandyti sistemiškai uždirbti grąžą“, – sako Marius Dubnikovas, Verslo konfederacijos viceprezidentas, ekonomikos analitikas.

Rizikos lygis

Čia tinkama vieta pakalbėti apie daugelio investuotojų taip dažnai minimas frazes „rizikos tolerancija“ ar „rizikos lygis“.

Jei turite 30.000 Eur, ir investuojate 20.000 būdamas pradedantis investuotojas – jūsų rizikos tolerancija tikrai labai didelė. Nemokant investuoti prarasti du trečdalius savo santaupų – labai drąsu. Arba labai kvaila.

Rizikos tolerancija priklauso ir nuo finansų, ir nuo psichologinių savybių. Vieni po nesėkmingos investicijos viską meta, kiti atvirkščiai, – likusius pinigus investuoja iš naujo.

Patys turite nuspręsti, kokia savo turimų pinigų dalimi rizikuojate.

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Papildau rekomenduojamų investavimo knygų sąrašu

If You Can: How Millennials Can Get Rich Slowly - William J. Bernstein

The Financial Diet: A Total Beginner's Guide to Getting Good with Money - Chelsea Fagan and Lauren Ver Hage

The Little Book That Still Beats the Market - Joel Greenblatt

The Psychology of Money: Timeless Lessons on Wealth, Greed, and Happiness - Morgan Housel

The Simple Path to Wealth: Your Road Map to Financial Independence and a Rich, Free Life -  JL Collins

The Bogleheads’ Guide to Investing - Taylor Larimore, Mel Lindauer and Michael LeBoeuf

The Essays of Warren Buffett: Lessons for Investors and Managers - Warren E. Buffett and Lawrence A. Cunningham

Women of The Street: Why Female Money Managers Generate Higher Returns - Meredith A. Jones

Technical Analysis of the Financial Markets: A Comprehensive Guide to Trading Methods and Applications - John J. Murphy

The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing - Benjamin Graham

 

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

  • Parašė po 3 mėnesių...

Pagaliau prigavo tuos kurie žiauriai naglai skambindavo visai Lietuvai ir ragino pirkt akcijas, kripto ir kitas investicijas. O visada galvojau, kad jie iš Rusijos skambina..

Nelegalų sukčių centrą sukūrusi nusikaltėlių gauja priėjo liepto galą. Tarptautinės policijos operacijos metu sulaikyti net 108 įtariamieji. 
Tyrimo duomenimis, Vilniuje organizuotos grupės nariai 2019 m. įkūrė kelias įmones, veikusias kaip „skambučių centrai“. Jose dirbantys asmenys organizavo ir užsiėmė sukčiavimu. Skambindami telefonu asmenims iš įvairių ES valstybių, Jungtinės Karalystės, Indijos bei kitų šalių, sukčiavimu įtariami asmenys įtikinėjo pašnekovus investuoti į akcijas bei virtualias valiutas, naftą, dujas, žadėdami pelningas investicijas.

 

 

Naudingos programėlės:

1. Biudžeto sudarymo arba įeinančių ir išeinančių piniginių srautų registravimui skirtos programos. Jose žmogus suveda savo pajamas ir išlaidas. Vėliau galima grafiškai stebėti didžiausias/ mažiausias išlaidų grupes, kaip jos kinta ir t.t. Tokio tipo programėlės analizuoja dabarties ir praeities duomenis, pateikia subendrintas išvadas, tačiau planuoti ateitį leidžia minimaliai.

Pavyzdžiai: „Mint“, „PocketGuard“, „Spendee“, „HomeBudget“, „Simplifi“.

2. Finansinių tikslų siekimui skirtos programos. 

Jose ne tik registruojamos pajamos ir išlaidos – čia galima planuoti ateitį, t.y. nusistatyti konkretų finansinį tikslą, siejamą su dabartiniu žmogaus biudžetu. Naudojant tokio tipo programą akivaizdžiai matoma, kaip reikėtų koreguoti biudžetą, kad per nustatytą terminą pavyktų pasiekti išsikeltą finansinį tikslą.

Pavyzdžiai: YNAB („You Need A Budget“), „Quicken“.

3. Investavimui skirtos programos. 

Jų tikslas padėti žmogui sekti ir valdyti savo investicijas, kadangi vienoje vietoje realiuoju laiku galima matyti ne tik savo grynųjų pinigų apimtis, bet ir visas investicijas į akcijas, obligacijas ar kitus alternatyvius investicinius objektus.

Pavyzdžiai:

„Stash“ – aktuali žmonėms, kurie investavimu dar tik domisi, nes leidžia sukurti ir valdyti diversifikuotą investicijų portfelį su asmeniniais patarimais, atsižvelgiant į konkretaus žmogaus rizikos toleravimo lygį, yra galimybė pradėti investuoti mažomis sumomis. Su šia programėle galima mokytis investuoti ir tai daryti tiesiog automatiškai.

„Digit“ – patogi tuo, kad vienoje vietoje galima ne tik sekti savo pajamas, išlaidas, bet ir tuo pačiu investuoti. Remiantis esama finansine situacija ir turimu turtu, programa leidžia savo pinigus išskaidyti tarp būtinųjų apmokėti sąskaitų, taupymo ir ilgalaikio investavimo.

„Personal Capital“ – turi papildomą funkciją, leidžiančią planuoti savo išėjimą į pensiją ir pagal tai koreguoti savo investicijas.

4. Programėlės, leidžiančios sujungti keleto žmonių finansinę informaciją į vieną visumą. 

Tokio tipo programėlėse galima matyti kiekvieno žmogaus atskirai arba bendrą biudžetą, būtinąsias apmokėti sąskaitas bei kartu siekti finansinių tikslų. Patogu tuo, kad viskas matoma vienoje vietoje išvengiant daugybės atskirų sąskaitų.

Pavyzdžiai: „Honeydue“, „Zeta“.

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

  • Parašė po 2 mėnesių...
  • Parašė po 5 savaičių...

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 649 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Prisijungti prie diskusijos

Palikti atsakymą galite iš karto, o užsiregistruoti vėliau. Jeigu jau turite paskyrą mūsų forume, Prisijunkite.

Svečias
Atsakyti šioje temoje...

×   Įklijuotas tekstas turi teksto formatavimą.   Pašalinti teksto formatavimą

  Galimi tik 75 veidukai.

×   Nuoroda buvo automatiškai įterpta.   Įterpti nuorodą paprastai

×   Jūsų ankstesnis pranešimas buvo atkurtas.   Išvalyti redaktorių

×   Jūs negalite įkelti nuotraukas tiesiogiai.Įkelkite arba įdėkite nuotraukas iš URL.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...