Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI

Saulės sukeltos ligos – nenatūralios aplinkos pasekmės


Popas23

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5387 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

Saulė apsaugo nuo depresijos bei gydo daugybę odos ligų. Žmogaus organizmas išmoko

gyventi saulėtoje aplinkoje ir apsisaugoti nuo žalingų ultravioletinių spindulių. Tačiau šiandien mūsų aplinkos nė iš tolo nepavadinsi natūralia, todėl keičiasi ir saulės poveikis.

Įvairūs vaistai, tepalai, netgi kvepalai ir lūpų dažai įjautrina mūsų odą saulei bei sutrikdo imuninius organizmo procesus.

Anot dermatologės prof. Gerimantos Balevičienės, nors saulė iš tiesų gydo daugybę odos ligų, pavyzdžiui, įvairias egzemos rūšis, žmonės turėtų žinoti, kad kaitintis per ilgai ir per intensyviai nesveika. Kai nudega didelis odos plotas, ima krėsti šaltis, pakyla temperatūra, žmogus pasijaučia tikru ligoniu ir netgi gali numirti.

„Įdegimas yra ne kas kita, kaip odos bandymas apsisaugoti nuo žalingo saulės poveikio. Jeigu šį kenksmingą poveikį nuolat provokuojame, oda ima storėti ir raukšlėtis. Ypač tai gresia veidui ir rankoms. Kuo gilesnis odos pažeidimas, tuo gilesnės raukšlės. Taigi moterys, kurios nori būti labai gražios ir dažnai deginasi arba lankosi soliariumuose, per anksti susensta. 40-metė dėl atsiradusių raukšlių gali atrodyti tarsi 80-metė“, - teigė specialistė.

Anot medikės, kita grupė žmonių, kuriems saulė žaloja odą, dėl savo darbo specifikos priversti labai ilgai būti lauke. Jų oda iš pradžių suplonėja, tampa sausa, atsiranda didelių, netaisyklingos formos pigmentinių dėmių. Vėliau pastebimi odos suragėjimo židinėliai, dalis kurių perauga į vėžį.

Jautrumą saulei gali sukelti ir augalai – pavyzdžiui, rūtos, daugybė pievos gėlių, kuriems prisilietus prie odos saulėtą dieną kontakto vietoje ji parausta, atsiranda pūslės. Vis dėlto laukuose šiandien būname vis rečiau, todėl medikai vis dažniau susiduria su žmonėmis, nukentėjusiais nuo kosmetikos priemonių ir medikamentų.

„Vartojant kai kuriuos vaistus, užtenka netgi trumpai pabūti saulėje, ir oda atvirose vietose užsiliepsnoja, parausta ar net paburksta, pleiskanoja, peršti. Todėl būtina visada atidžiai perskaityti vaisto informacinį lapelį. Kita vertus, ir man jų nesinori skaityti, nes mažytėmis raidėmis prirašyta be galo daug, o juk iš tiesų vartotojui informacijos reikia labai ne daug, tačiau esminės – kaip vartoti vaistą, kaip jis dera su kitais vaistais bei koks jo pašalinis poveikis“, - svarstė pašnekovė.

Saulės ir vaistų deriniai

Odos reakciją gali sukelti pakankamai platus vaistų spektras: kraujospūdį mažinantys, nuo širdies ritmo sutrikimų, reguliuojantys skrandžio rūgštingumą, skausmą malšinantys, kontraceptinės tabletės, kai kurie diuretikai, didžiulė grupė nesteroidinių priešuždegiminių vaistų (naproksenas, ibuprofenas, ketoprofenas) – tiek geriamų, tiek tepamų, kai kurios antibiotikų grupės (sulfanilamidai, tetraciklinai).

„Tai nereiškia, kad žmogus alergiškas vaistui. Šiaip vaistas nieko bloga nedaro, tačiau kontaktas su saule arba soliariumo ultravioletiniais spinduliais įjautrina odą ir prasideda jos uždegimas. Odoje gali atsirasti mažos rausvos dėmelės, pūslelės ar net didelės pūslės, didesnė ar mažesnė rausva plokštelė vienoje vietoje ar išplitusi po visą kūną“, - pasakojo Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro dermatovenerologė Rūta Gancevičienė.

Gydytoja pastebi, kad žmonės dažnai nė nežino vaisto, kurį vartoja pavadinimą. Geriausiu atveju jie prisimena tik spalvą ir kainą. Tuomet ir gydytojui sunku nustatyti diagnozę bei paskirti tinkamą gydymą.

„Vasarą žmonės daugiau sportuoja lauke, o pajutę diskomfortą rankose ar kojose, tepasi ar purškiasi skausmą ir uždegimą malšinančiais tepalais. Atsiradus reakcijai jie stebisi – esą anksčiau taip nenutikdavo. Nenutiks ir vėliau, jeigu pateptas vietas nuo saulės jie slėps po drabužiais“, - aiškino pašnekovė.

Tokių reakcijų, ypač jeigu atvejis įsisenėjęs, gydymui gali prireikti netgi stiprių hormoninių geriamų vaistų, nes įsijungia organizmo imuniniai mechanizmai, jis visas įsijautrina. Žmogus gali būti nedarbingas keletą savaičių.

Skaičiuojama, kad panašias reakcijas patiria 2 iš 100. R. Gancevičienė, įsibėgėjus vasaros sezonui, kasdien sulaukia bent keleto pacientų, nukentėjusių nuo saulės ir vaistų derinio. Todėl, prieš vykstant atostogauti, medikė primygtinai pataria pasitarti su šeimos gydytoju, ar vartojami vaistai nepridarys bėdų.

Beje, nepageidaujamas odos reakcijas gali sukelti kosmetikos priemonės, kuriose yra psoralenų, taip pat ir kai kurie kremai nuo saulės, netgi kvepalai. Pavyzdžiui, odos uždegimas saulėje gali prasidėti pasipurškus muskuso, sandalmedžio kvapais.

Tuo tarpu natūraliai persikaitinusių saulėje žmonių į odos specialistus kreipiasi vis mažiau. „Žmonės vis dėlto labiau apsišvietę ir žino, kad reikia saugotis. Bent jau pasitepa kremais nuo saulės“, - svarstė medikė. 1-tr03-1.jpg

technologijos.lt

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5387 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Svečias
Ši tema yra užrakinta.
  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

    • Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...