Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI

Pensijos kaupimas - visi klausimai ir informacija


kesh

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 787 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

Dabar kai vėl priverstinai galite būti įtraukti į pensijos kaupimą, siūlome pasižiūrėti šias lenteles ir apsispręsti ar sodroje padaryti vėl sustabdymą ar prisijungti prie papildomo pensijos kaupimo. Atsisakyti galite iki liepos 1 d.

 

Pasak socialinės apsaugos ir darbo viceministro Audriaus Bitino, šių metų naujovė – į kaupimą pirmą kartą automatiškai bus įtraukti ne tik iki šiol niekada nekaupę pensijai gyventojai, bet ir 2019 m. atsisakę tai daryti ar sustabdę įmokų pervedimą. Straipsnis iš "manopinigai".

 

„Mano supratimu, tai nėra prievarta, o kvaziautomatinis įtraukimas. (...) Valstybė turi suteikti tam tikrą stumtelėjimą žmogui“, – sako viceministras.

„Sodros“ pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė suskaičiavo, kad šiemet į antros pakopos pensijų kaupimą bus papildomai įtraukta apie 300.000 gyventojų.

„Apie 200.000 iš tų, kas ankstesniais metais sustabdė ar nutraukė kaupimą, ir dar dirbantieji nuo 18 iki 40 metų amžiaus bus įtraukti automatiškai“, – sako D. Gerulytė.

Į kaupimą automatiškai įtraukti žmonės galės atsisakyti dalyvauti antroje pensijų pakopoje – apie tai jie turės raštu pranešti „Sodrai“ iki liepos. 

Kaip pensijos išmokamos

Daugelis pensijos mokėjimo tvarka rūpintis pradeda tik tada, kai iki jos lieka vos keli mėnesiai ar net savaitės.

Vis dėlto finansų ekspertai turimą turtą, sukauptą pensiją ir būsimas išmokas pataria vertinti likus keleriems metams iki pensijos. Finansininkai pastebi, kad vis dar yra žmonių, kurie tikisi visus pinigus pasiimti iš karto, pirkti sodybą ar padaryti kitą brangią investiciją.

 

Pensijų išmokų mokėjimo tvarka
Sukaupta suma*: iki 5.000 Eur arba dalis, didesnė kaip 60.000 Eur

 

Sukaupta suma: 5.001–9.999 Eur

 

Sukaupta suma: 10.000–60.000 Eur**
Anuitetas (galima rinktis iš 3 rūšių):
1. Standartinis

 

2. Standartinis su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu

 

3. Atidėtas anuitetas

* Šios nustatytos lėšų ribos kas 5 metus bus indeksuojamos, atsižvelgiant į vidutinės metinės infliacijos suminį penkerių paskutinių metų rodiklį.

** Suma, viršijanti 60.000 Eur, gali būti išmokama kaip vienkartinė išmoka.

*** Anuitetas kainuoja, nes jo mokėtojas negali apskaičiuoti, kiek tiksliai gyvens lėšas kaupęs asmuo, tačiau įsipareigoja išmokas mokėti iki mirties net tais atvejais, jei lėšas kaupusio asmens lėšų nebepakanka, t. y. mokėtojas prisiima riziką.

 

Geri metai kaupiantiems

Beveik visiems rizikingiausiems antros pakopos pensijų fondams 2021 m. pasiekus 20% viršijančią grąžą, valdytojai įspėja susimažinti lūkesčius, kiek anksčiau rašė VŽ.

Per praėjusius metus visi 40 antros pakopos pensijų fondų dalyviams atnešė teigiamą prieaugį.

„2021 m. akcijų rinkas ir toliau kėlė atsigaunantis ekonominis aktyvumas, kurį skatino palanki monetarinė politika ir įgyvendinamos ekonomikos skatinimo programos. Be to, spartėjanti vakcinacija didino viltį, jog netrukus gyvenimas grįš į senas vėžes“, – pelningus metus VŽ apibūdina Darius Svidleras, „Luminor investicijų valdymo“ fondų valdytojas.  

Tad grįžti ar pirmą kartą žengti į kaupimą pensijai antros pakopos pensijų fonduose šiuo metu vilionių daug. Net investuodami savarankiškai, jei nesate profesionalai, niekaip neuždirbsite 20% ar didesnės grąžos. Na, nebent labai seksis, daug rizikuosite.

Jei tikitės, kad pensijų fondų valdytojai tokią grąžą uždirbs kasmet – ne, neuždirbs.

Pensijų fondus valdančios įmonės šiandien turi idealias sąlygas vilioti naujus klientus pirštu besdamos į infliaciją ir jų fondų uždirbamą grąžą. Vis dėlto pensijai dažniausiai kaupiama apie 30–40 metų, niekas negali garantuoti minėtų nuostabių grąžų tokiu ilguoju laikotarpiu.

Be abejo, kuo žmogus jaunesnis, tuo rizikingiau investuoja jo pensijos fondo valdytojai, o jam senstant įprastai investuojama nuosaikiau, su mažiau rizikos. Panašiai daro ir individualiai savo pinigus investuojantys žmonės.

Bet kuris finansų analitikas pasakytų, kad tokia grąža ilguoju laikotarpiu yra visiškai nereali. Bet galite tikėtis bent jau to, ką pensijų fondai fiksavo užpernai.

Lietuvoje veikiantys pensijų fondai 2020 m. uždirbo maždaug 4,9% realią grąžą ir pagal šį rodiklį pasaulyje buvo dešimti.

Ar grynintumėtės, jei leistų dabar?

Jei „Sodra“ iš pensijų fondų senatvėje leistų išsiimti visą sumą iš karto, išlaidas keliolikos metų laikotarpiui planuotų 55% apklaustųjų, o dar 26% investuotų, rodo Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa.

Atlikti šią apklausą paskatino estų pavyzdys, kurie savo piliečiams leido pasiimti pensijai sukauptus pinigus. Nemažai taip ir padarė.

Šiemet „atrakinus“ Estijos antros pakopos pensijų fondus, galimybe atsiimti savo sukauptus pinigus pasinaudojo 16% šalies gyventojų.

Iš kiek daugiau nei 700.000 aktyvių pensijų kaupimo sąskaitų sprendimą nustoti kaupti ir atsiimti santaupas priėmė apie 109.000 šalies gyventojų.

Dar pagyvensite

Vis dar gajus mitas, kad pensijai kaupti beveik nereikia, nes baigę dirbti ilgai nebegyvensite, tiek pinigų nebereiks ir pan.

Statistika rodo visai ką kita.

„Dažnai sakoma, kad aš nesulauksiu pensinio amžiaus, bet, Statistikos departamento duomenimis, 65 metų sulaukę žmonės vidutiniškai dar gyvena apie 15 metų. Moterims šis skaičius siekia apie 20 metų. Tai reiškia, kad reikia mąstyti, iš kokių pajamų gyvensite dar 20 metų“, – sako Rūta Merkevičiūtė, Lietuvos banko Elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų priežiūros skyriaus viršininkė.

Anot jos, būtina pagalvoti, kaip paskirstyti finansus, kiek sukaupti, jei likusius 20 gyvenimo metų norima pragyventi oriai.

„Įprastai sakoma, kad sulaukus pensinio amžiaus reiktų turėti maždaug 80% įprastinio darbo užmokesčio pajamų. Jei uždirbate 1.000 Eur, vadinasi, oriai galėtumėte gyventi gaudami 800 Eur pensiją. Šiuo metu vidutinė pensija yra apie 400 Eur. Labai svarbu įsivertinti, ar to, ką sukaupsite, pakaks“, – kalba R. Merkevičiūtė.

Skaičiuojama, kad kaupiant vien tik „Sodroje“ galima tikėtis apie 30% dabartinio atlyginimo pensijos, ir antroje pakopoje – apie 50%, jei dar ir trečioje – apie 80%.

Žinoma, galima kaupti ir papildomai, investuoti, atsidėti ir pan.

Pensinis amžius – ne taškas 

Daugelis mano, kad sulaukus pensinio amžiaus bet koks kaupimas baigiasi, bet tai nėra tiesa. Visų pirma, jūs galite ir toliau dirbti, gauti pajamas ir kaupti pensijai

Sulaukę pensinio amžiaus galite ir toliau kaupti ar investuoti lėšas antros pakopos pensijų fonduose, o dėl išmokos kreiptis tada, kai nuspręsite

Nesudarius pensijų išmokų sutarties ir gaunant atlyginimą, dalis jo ir valstybės paskata toliau yra kaupiamos pensijų sąskaitoje

Nebegaunant apmokestinamųjų pajamų, sukauptos lėšos būtų toliau investuojamos, tačiau įmokos nebemokamos

Dėl pensijų išmokų sutarties sudarymo reikia kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę

Pensijų išmokos iš sukauptų lėšų antros pakopos pensijų fonduose yra mokamos papildomai kartu su „Sodros“ mokama senatvės pensija.

Gausite mažiau

Lietuvoje nusprendus iš darbo rinkos pasitraukti anksčiau, išankstinė pensija mokama tik tuomet, kai iki senatvės pensijos amžiaus yra likę ne daugiau kaip 5 metai. „Sodra“ pažymi, kad ją besirenkančių žmonių mažėja.

Išankstinė senatvės pensija apskaičiuojama taip pat, kaip ir senatvės pensija, tačiau ji mažinama 0,32% už kiekvieną mėnesį, likusį iki senatvės pensijos.

„Sodra“ pateikia pavyzdį: jūs kreipėtės dėl išankstinės senatvės pensijos 5 metų laikotarpiui, o jums apskaičiuota pensija yra 300 Eur, atsižvelgus į išankstinės senatvės pensijos mokėjimo laiką, jums bus skirta 19,2% mažesnė išankstinė senatvės pensija, t. y. 242,4 Eur. Tai netaikoma tik tuomet, jei išankstinės pensijos prašote trumpiau nei trejiems metams.

Be abejo, greičiausiai kaupiate ir papildomai, turite santaupų ir tai numatote, tačiau gana daug pinigų per penkerius metus prarasite.

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 787 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Prisijungti prie diskusijos

Palikti atsakymą galite iš karto, o užsiregistruoti vėliau. Jeigu jau turite paskyrą mūsų forume, Prisijunkite.

Svečias
Atsakyti šioje temoje...

×   Įklijuotas tekstas turi teksto formatavimą.   Pašalinti teksto formatavimą

  Galimi tik 75 veidukai.

×   Nuoroda buvo automatiškai įterpta.   Įterpti nuorodą paprastai

×   Jūsų ankstesnis pranešimas buvo atkurtas.   Išvalyti redaktorių

×   Jūs negalite įkelti nuotraukas tiesiogiai.Įkelkite arba įdėkite nuotraukas iš URL.

  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

    • Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...