Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI

❗️ Vienam uždarbiui gali būti skirta 1-2 temos. Kitos tokios pačios temos bus netvirtinamos. ❗️

VMI pajamų deklaravimas [instrukcija]


Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 726 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) metinės pajamų deklaracijos GPM311 pildymas vedliu. Aktualu individualiom veiklom ir jei norite susigražinti mokesčius.

Nuo rytojaus jau oficialiai galite deklaruoti pajamas už 2020, bet jau ir vakar buvo žmonių užpildžiusių šią formą.

GPM311 formos pildymas vedlio principu individualią veiklą pagal pažymą vykdantiems gyventojams.

GPM311 formos pildymas vedlio principu vykdantiems veiklą su verslo liudijimu

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

  • kesh išskyrė temą
36 minutes prieš, Wicked1337 parašė:

Buvote įsigijęs verslo liudijimą todėl turite deklaruoti pajamas iš veiklos, vykdytos įsigijus verslo liudijimą. Pajamų rūšies kodas (92). Jei pajamų nebuvo gauta - deklaruokite 0 eurų pajamų. 

Help, kaip pasirinkt, jog negavau? niekur nerandu

Tai bendroj sumoj kur yra gautos pajamos rašai 0 ir deklaruoji.

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

  • Parašė po 2 savaičių...
  • Parašė po 3 savaičių...
  • Parašė po 8 mėnesių...
  • Parašė po 3 mėnesių...

7 dažniausios klaidos pildant pajamų deklaraciją

Gyventojai, vykdę individualią veiklą, gavę pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, norintys pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio (GMP) lengvatomis ir susigrąžinti dalį mokesčių už patirtas išlaidas ir kt., kasmet privalo užpildyti pajamų deklaraciją VMI.

Į Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) VMI jau perkėlė duomenis apie 2,3 mln. gyventojų pajamas ir išlaidas, iš jų – 1,8 mln. deklaracijas reikės tik peržiūrėti ir pateikti. Šiais metais, kaip ir kasmet, pajamas deklaruoti reikia iki gegužės 2 d.

Dažniausios klaidos

Kartais pildant deklaraciją iškyla klausimų ir patiems jos užpildyti iš pirmo karto nepavyksta. VMI viršininko pavaduotojas M. Endrijaitis dalijasi 7 dažniausiai pasitaikančiomis klaidomis.

1. Deklaruojamos ne visos pajamos iš individualios veiklos. Pavyzdžiui, pildydami metines pajamų deklaracijas gyventojai dažnai deklaruoja ne visas pajamas iš veiklos pagal verslo liudijimą – į deklaraciją turi būti įrašomos visos šios veiklos įplaukos, neatimant išlaidų.

2. Gyventojai pamiršta deklaruoti nekilnojamojo turto nuomos pajamas, gautas už fiziniams asmenims išnuomotą butą, namą ar žemę, o tie, kurie deklaruoja nekilnojamojo turto nuomos pajamas, dažnai nurodo, kad nuo tokių gautų pajamų išskaičiuotas pajamų mokestis, nors pajamų mokestį nuo tokių gautų pajamų turi susimokėti patys gyventojai.

3. Deklaruoja įmokas už studijas, nors jas jau yra deklaravęs kitas šeimos narys.

4. Deklaruojamos gyvybės draudimo išlaidos, kai naudos gavėjai yra pilnamečiai vaikai, anūkai ar kiti asmenys. Deklaruoti gali tik įmokų mokėtojai ir kai naudos gavėjai yra patys įmokų mokėtojai arba jų sutuoktiniai, arba jų nepilnamečiai vaikai (įvaikiai, globotiniai).

5. Gyvybės draudimo išmokas deklaruoja prie neapmokestinamųjų pajamų, nors jos dažnais atvejais yra apmokestinamos.

6. Gyventojai deklaruoja išlaidas ne tik už suteiktas automobilio, būsto remonto paslaugas, bet ir už prekes, pavyzdžiui, automobilio detales.

7. Neteisingai deklaruoja automobilio, nekilnojamojo turto išlaidas. Pavyzdžiui, deklaruojama neteisinga turto įsigijimo kaina. Gyventojas šią sumą turėtų įrašyti iš turto įsigijimo dokumentų, tačiau ne visuomet juos išsaugo. Šiuos duomenis į pajamų deklaracijas VMI sukelia pagal Regitros ir Registrų centro duomenis, todėl, jei gyventojas neturi jų, jam derėtų palaukti, kol jie bus atnaujinti vedlyje.

Aktualu dirbantiems individualiai ir investuojantiems

Audito ir konsultacijų bendrovės „Moore Mackonis“ partnerė S.Pranckėnaitė atkreipia dėmesį į du aspektus, svarbius dirbantiems su individualia veikla ir investuojantiems.

„Vedlys automatiškai neparenka 30% sąnaudų pripažinimo tiems, kas dirba su individualia veikla – asmeniui reikia šią informaciją nurodyti deklaracijoje pačiam ir lengva tą deklaravimo vietą „prašokti“, dėl to reikia būti itin atidiems. Tiems, kas nerado, užpildė ir mato, kad lyg ir mokesčio per daug, siūlyčiau pildyti deklaraciją iš naujo, jeigu reikia kelis kartus, kol rasite tą laukelį“, – pataria ekspertė.

Tiems, kas investuoja, reikėtų turėti omenyje, kad finansų institucijos teikia VMI informaciją tik dėl akcijų pardavimų kainų, tačiau neteikia duomenų apie įsigijimo vertes.

„Taip išeina, jeigu asmuo neįveda duomenų apie įsigijimo vertes, jam automatiškai apskaičiuoja GPM mokestį nuo visos akcijų realizavimo sumos. Taigi, pildant reikia būti atidiems ir įvesti akcijų įsigijimo sumas“, – aiškina S. Pranckėnaitė.

Ji taip pat primena apie investuotojams vis dar galiojančią 500 Eur lengvatą.

„Jeigu yra sutuoktiniai vyras ir žmona – jiems bendrai priklauso 1.000 Eur lengvata ir, jeigu investuoja tik vienas iš jų, tas investicijas gali paskirstyti per abu, kad būtų pilnai pritaikyta lengvata, nes turtas vis tiek yra bendras“, – pažymi S. Pranckėnaitė.

Kas dar svarbu?

Prieš pateikiant deklaraciją, M. Endrijaitis pataria savarankiškai pasitikrinti, kokie duomenys ir ar visi apie juos yra pateikti, tokiu būdu išvengiant deklaracijų patikslinimo. Tai padaryti galima atsidarius deklaravimo pirmąjį langą ir pasirinkus „Peržiūrėti 2021 metų pažymos kortelę“.

VMI dalijasi ir deklaravimo instrukcijomis skirtingiems deklaravimo atvejams. Vaizdo įrašų sąrašą galite rasti čia.

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

  • Parašė po 1 mėnesio...

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 726 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Prisijungti prie diskusijos

Palikti atsakymą galite iš karto, o užsiregistruoti vėliau. Jeigu jau turite paskyrą mūsų forume, Prisijunkite.

Svečias
Atsakyti šioje temoje...

×   Įklijuotas tekstas turi teksto formatavimą.   Pašalinti teksto formatavimą

  Galimi tik 75 veidukai.

×   Nuoroda buvo automatiškai įterpta.   Įterpti nuorodą paprastai

×   Jūsų ankstesnis pranešimas buvo atkurtas.   Išvalyti redaktorių

×   Jūs negalite įkelti nuotraukas tiesiogiai.Įkelkite arba įdėkite nuotraukas iš URL.

  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

    • Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...