Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5195 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

Sveiki. Taigi trečioji pamoka, bus šiek tiek trumpesnė, nei kitos. Pamokoje išmoksime apibrėžimų pagrindus.

Konstantos

Konstantos yra visiška priešingybė kintamiesiems. Konstanta yra kaip kintamasis, bet nustatytos reikšmės nebegalima pakeisti. Jos dažnai naudojamos apibrėžti duomenims, kurių nereikės pakeisti programos vykdymo eigoje. Pvz.: kad būtų patogiau, dauguma programuotojų konstantomis apsibrėžia prisijungimo prie duomenų bazės informaciją, tokiu atveju norint panaudoti informaciją nereik eit prie duomenų failo, pasižiūrėti kokie yra slaptažodžiai, užtenka tiesiog parašyti konstantos pavadinimą. Dar konstantas naudoti labai patogu, nes prireikus pakeisti informaciją, nereikia ieškoti, ir pakeisti visą informaciją ten, kur ji buvo panaudota, tiesiog užtenka pakeisti apibrėžimo reikšmę.

Konstantų pavadinimai, pagal taisykles, turi būti parašyti didžiosiomis raidėmis.

Konstanta apibrėžiama labai paprastai:

#define [pavadinimas] [reikšmė]

O dabar realus pavyzdys:

#define MANO_VARDAS "Gintas"
#define KIEK_MAN_METU 15
#define KOKS_CIA_TINKLAPIS "supergames.lt"

main()
{
 printf("As esu %s", MANO_VARDAS);
 printf("Man yra %i metu", KIEK_MAN_METU);
 printf("Dabar as rasau pamoka %s tinklapyje", KOKS_CIA_TINKLAPIS);
}

Į konsolę programa išves:

As esu Gintas
Man yra 15 metu
Dabar as rasau pamoka supergames.lt tinklapyje

Atkreipkite dėmesį, kad apibrėžimai neužsidaro kabliataškio ženklu.

Visą tai be abejo galima atlikti ir su kintamaisiais, bet su konstantomis tai yra lengviau, patogiau ir greičiau programai.

Konstantų išimtys

Nors konstantos ir yra nekintančios, bet yra išimčių, kada galima pakeisti konstantos reikšmę. PAWN turi funkciją kuri gali pašalinti apibrėžimą, o kai apibrėžimas pašalintas, tai reikškia jį vėl galima apibrėžti.

Apibrėžimo šalinimo funkcija:

#undef [konstantos_pavadinimas]

Pritaikykime tai praktiškai:

#define OS "Linux"
#undef OS
#define OS "Windows"

main()
{
 printf("Mano operacine sistema yra %s", OS);
}

Konsolėje bus išvesta:

Mano operacine sistema yra Windows

Sąlygos sakiniai

Tiesą sakant sąlygos sakinius mes aptarsime sekančioje pamokoje, o šioje tiesiog parodysiu kaip jie yra naudojami kaip apibrėžimai.

If pagalba pradedame sąlygą

#if [salyga]

Jei mūsų sąlygą neteisingą tada naudojame else, po kuriuo bus vykdomas kodas, jei bus sąlygą neteisinga.

#else [salyga]

Užbaigia sąlygą

#endif

Naudojimo pavyzdys:

#define GTA 1
#if defined GTA // jei yra apibrėžta konstanta GTA, tada vykdom kas toliau
 main()
 {
   print("GTA konstanta yra apibrėžta");
 }
#else // jei sąlyga neteisinga, t.y. jei konstanta nesukurta, tada
 main()
 {
   print("GTA konstanta nebuvo apibrėžta");
 }
#endif // ir užbaigiam sąlygą 

Failų įtraukimai

Taip pat į programą galima įtraukti papildomus duomenys. Dažniausiai būna įtraukiamos bibliotekos (.inc failai randantys pawn/include/ aplankale).

Kaip įtraukti biblioteką iš '/pawn/include/' aplankalo:

#include 

Pavyzdys:

#include 

Taip pat galime įtraukti savo failus, jei jie yra mūsų gamemodes arba scriptfiles aplankaluose:

#include "failas.gaūnė"

Pavyzdys:

#include "failas.txt"

jei failas bus gamemodes arba scriptfiles aplankale, tada failo turinys bus įtrauktas į programą, jei neras, bus rodoma klaida.

Taigi tiek šiam kartui. Laukite sekančios pamokos apie sąlygos sakinius.

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5195 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Svečias
Ši tema yra užrakinta.
  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

• Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai

• Sukurti naują...