Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI

Veneroje aptikti senovinių vandenynų pėdsakai


Popas23

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5391 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

Europos kosmoso agentūra (ESA) paskelbė Veneros pietų pusrutulio temperatūrų žemėlapį, liudijantį, kad šioje planetos dalyje senovėje galėjo būti vandenynų. Mokslininkai mano, kad čia vyko aktyvūs tektoniniai procesai, teigiama ESA pranešime.

1-venus_express_lombry.jpg

Žemėlapis buvo sudarytas remiantis kosminio zondo „Venus Express“ 2006 m. gegužę – 2007 m. gruodį perduotais duomenimis. Juos surinko Veneros paviršių infraraudonųjų spindulių ruože tyręs VIRTIS prietaisas. Tokio diapazono elektromagnetinė planetos paviršiaus spinduliuotė įveikė tankią Veneros atmosferą ir gali pasiekti „Venus Express“ įrangą.

Gauti duomenys atskleidė, kad Veneros pietų pusrutulio dalyje yra regionų, kurių paviršius sudarytas iš šviesesnės spalvos senesnių uolienų. Žemėje tai atitiktų įvairių rūšių granitą, tai yra, pagrindinę žemynų formavimosi medžiagą. Pasak specialistų, tai gali reikšti, jog Veneroje praeityje galėjo būti ištisi vandenynai. Be to, kad galėtų susiformuoti tokios uolienos, būtinas vulkaninis aktyvumas. Tačiau vienintelis būdas nustatyti, kokios jos iš tiesų – nuleisti į Veneros paviršių kosminį aparatą, teigiama ESA pranešime.

2-1-venus.jpgNaujasis Veneros pietinio pusrutulio paviršiaus temperatūrų žemėlapis.

Mokslininkai taip pat teigia kol kas neaptikę Veneroje vulkaninio aktyvumo. Stebėjimai infraraudonųjų spindulių ruože labai „jautrūs“ temperatūros pokyčiams, tačiau „Venus Express“ aptiko planetos paviršiaus temperatūros svyravimus 3 – 20 laipsnių pagal Celsijų diapazone. O tai kur kas mažiau, nei tikėtinos į paviršių išmestos lavos temperatūra, sakoma pranešime.

technologijos.lt

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5391 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Svečias
Ši tema yra užrakinta.
  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

    • Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...