Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI

Meksikiečiai deimantus nusprendė gamintis iš tekilos


aLT^

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5375 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

deimantai.jpg

Eksperimentuodami su tekilos garais Meksikos mokslininkai aptiko, kad ant nerūdijančio plieno ar silicio substrato jie gali suformuoti kokybiškų deimantų plėveles.

Meksiko nacionalinio autonominio universiteto (Universidad Nacional Autónoma de México) mokslininkų grupė naudojo 40 proc. alkoholio koncentracijos šviesiąją tekilą (Tequila blanco). Eksperimentuoti su šiuo populiariu gėrimu paskatino neseniai mokslininkų aptiktas tekiloje esančio vandenilio, deguonies ir anglies proporcinis santykis, labai artimas „deimantų formavimosi sričiai“.

Iš pradžių mokslininkai bandė kurti dirbtinius deimantus iš organinių tirpalų – acetono, etanolio ir metanolio. Jie nustatė, kad skiedžiant etanolį vandeniu gaunamos kokybiškos deimantų plėvelės. Po to chemikai pastebėjo, kad idealus santykis – 40 proc. etilo alkoholio ir 60 proc. vandens – labai primena kažką pažįstamą: būtent toks šių medžiagų santykis yra tekiloje.

Ši prielaida buvo patvirtinta eksperimentiškai: naudojant į laboratoriją atsineštą pigią šviesiąją tekilą mokslininkams pavyko sukurti beveik sferinius nanometro dydžio deimantų kristalus. „Nebeliko jokių abejonių, kad tekiloje yra būtent toks anglies, vandenilio ir deguonies atomų santykis, kurio reikia deimantams gaminti“, - sakė vienas eksperimento dalyvių Luisas Miguelis Apátiga. Paaiškėjo, kad kitos tekiloje esančios medžiagos jokios įtakos deimantų kokybei neturėjo.

Dirbtiniai deimantai iš tekilos laboratorijoje buvo gaminami specialiame prietaise įkaitinus šį skystį iki 280 laipsnių pagal Celsijų. Tekilos garai toliau keliaudavo į reakcijos kamerą, kurioje dujos buvo įkaitinamos iki 800 laipsnių. Suardžius jų molekulinę struktūrą buvo gaunami maždaug 100 – 400 nm dydžio kieti deimantų kristalai. Eksperimento metu jie krisdavo ant silicio ar nerūdijančio plieno padėklų, formuodami ploną lygią plėvelę.

Galutinė taip išgautų deimantų kristalų danga buvo kieta ir atspari karščiui. Būtent tokių savybių reikalauja pramoniniai dirbtinius deimantus naudojantys įrankiai – įvairūs rėžtuvai, puslaidininkiai, izoliatoriai, radiacijos detektoriai ir optiniai elektronikos įrenginiai. Meksikos mokslininkai planuoja maždaug 2011 m. pradėti pramoninį savo išrastos dirbtinių deimantų gamybos iš tekilos naudojimą, skelbia „CERN Courier“.

Šaltinis

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5375 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Svečias
Ši tema yra užrakinta.
  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

    • Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...