Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI

Tyrimas: mobilieji telefonai nedidina smegenų vėžio pavojaus


Popas23

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5249 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

Tyrimas: mobilieji telefonai nedidina smegenų vėžio pavojaus

1-untitled.jpg

Danijos mokslininkų atliktas tyrimas apie ilgalaikio mobiliojo ryšio naudojimo įtaką piktybinių smegenų auglių formavimuisi atskleidė, kad mobilieji telefonai nedidina tokio pavojaus.

Danijos Vėžio epidemiologijos instituto daktarės Isabelle Deltour vadovaujama tyrėjų grupė analizavo susirgimo smegenų vėžiu atvejus Danijoje, Suomijoje, Norvegijoje ir Švedijoje. Šiose valstybėse mobiliojo ryšio skverbtis yra viena didžiausių pasaulyje.

Buvo nustatyta, kad 1974 – 2003 m. piktybiniai augliai smegenyse iš viso buvo diagnozuoti beveik 60 000 žmonių. Mokslininkai konstatavo, kad per 30 metų laikotarpį galvos smegenų auglių atvejų didėjimo kreivė buvo stabili, mažėjo ar tolydžio didėjo dar iki mobiliųjų telefonų atsiradimo. Tyrėjai taip nustatė, kad nėra jokio didesnio tokios kreivės pokyčio nuo 1998 iki 2003 m., o smegenų vėžio plitimo tendencija 1998 – 2003 m., lyginant su 1974 – 1998 m. laikotarpiu, išliko tokia pat.

Tyrimo išvadose sakoma, kad, sprendžiant iš turimų duomenų, mobiliųjų telefonų naudojimas nekelia pavojaus sveikatai, tačiau vaikams esą vis tiek nerekomenduojama be reikalo naudotis mobiliuoju ryšiu, o suaugusieji telefonu turėtų kalbėtis trumpai.

Komentuodama tyrimo išvadas, daktarė I. Deltour sakė, kad, sprendžiant iš turimų duomenų, arba mobilieji telefonai nėra susiję su smegenų vėžiu, arba stebėjimų laikotarpis yra per trumpas, kad būtų galima nustatyti tokį tarpusavio ryšį.

Stenfordo universiteto (JAV) Medicinos mokyklos profesorius, neuroonkologijos specialistas Paulas Grahamas Fisheris pastebėjo, kad šio tyrimo išvados veikiausiai nepadės taško diskusijoje apie galimą mobiliųjų telefonų pavojų žmonių sveikatai. Jo manymu, prielaida, kad mobilieji telefonai sukelia smegenų vėžį, priskirtina prie tokių iracionalių baimių, kaip ir elektros laidų skleidžiama elektromagnetinė spinduliuotė. Šios baimės, pasak jo, dalies visuomenės sąmonėje išliks nepaisant to, kad nėra jokių mokslinių įrodymų, patvirtinančių jų pagrįstumą.

Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Journal of the National Cancer Institute“.

Mobiliųjų telefonų poveikis sveikatai - tema, primenanti klimato kaitą. Nuomonių daugybė, o galutinis atsakymas vistiek neaiškus. Tarkim, preliminarūs Pasaulio sveikatos organizacijos atlikto tyrimo rezultatai nurodo, jog telefonai didina smegenų vėžio riziką. Kiti tyrimai rodo, jog mobiliųjų telefonų naudojimas pakeičia smegenų biologiją, bet ši įtaka yra nedidelė ir mokslininkai kol kas dar nežino tiksliai, kaip ją interpretuoti. Na, o kaip yra ištikrųjų ilgalaikiame periode - to argumentuotai niekas nežino ir belieka pasikliauti vienokia ar kitokia asmenine nuomone.

technologijos.lt

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5249 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Svečias
Ši tema yra užrakinta.
  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

    • Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...