Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI

Kaip farmacijos milžinai pelnosi iš kiaulių gripo?


Popas23

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5255 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

Kaip farmacijos milžinai pelnosi iš kiaulių gripo?

1-pharmacy-lab-017.jpg

Dar visai neseniai farmacijos kampanijos vakcinų (arba kitaip tariant - skiepų), skirtų kovoti su įvairiausiomis ligomis, gamybą vadino žemo pelno ir didelės rizikos sritimi. Tačiau dabar pasaulį užklupęs kiaulių gripas viską pakeitė ir tokios kompanijos kaip „Novartis“ ir kitos siekia iš to uždirbti milžiniškus pinigus, rašo „Spiegel Online“.

Šveicarų farmacijos gigantas „Novartis“ lapkričio 24 dieną JAV atidarė pirmą gamyklą, kurioje plačiu mastu bus taikoma nauja vakcinų gaminimo technologija. Vakcinos bus auginamos jau nebe vištų kiaušiniuose, kaip kad buvo paskutiniuosius 50 metų, o gyvūnų ląstelėse. „Novartis“ vadovas Danielis Vasella teigia, kad taip bus ne tik padidintas produktyvumas, tačiau vakcinos taps efektyvesnės. Gripo vakciną planuojama auginti šuns inkstų ląstelėse. „Novartis“ teigia, kad nuo pandemijos paskelbimo pradžios gebės per pusmetį JAV rinkai pateikti 50 mln. sezoninio gripo vakcinų, ir 150 mln. vakcinų, skirtų skiepyti nuo pandeminio gripo. Tiesa, gamykla ląstelėse išaugintas vakcinas bus pajėgi rinkai teikti ne anksčiau kaip 2011 metais.

Kaip ten bebūtų, kaip rašo „Spiegel Online“, vakcinos, skirtos skiepytis nuo viruso H1N1, trūkumas JAV įrodė, kad būtina pritaikyti naujesnes ir patikimesnes technologijas vakcinų gamybai. Nors visose JAV iki šiol buvo išskirstyta 50 mln. vakcinų, to neužtenka, kad būtų paskiepyti 160 mln. amerikiečių, kuriuos rekomenduoja skiepyti Ligų kontrolės centras.

Vakcinų renesansas

Dar visai neseniai farmacijos kampanijos nebuvo itin linkusios kurti vakcinas. Jų kompleksiškumas, aukšti gamybos kaštai, potencialiai mažas pelnas, bylinėjimųsi grėsmė buvo pagrindiniai faktoriai, atbaidę tokius farmacijos gigantus kaip „Novartis“, Didžiosios Britanijos „GlaxoSmithKline“ (GSK), Prancūzijos „Sanofi Avintis“, Naujojo Džersio „Merck“ ir „Wyeth“, kuris dabar yra „Pfizer“ padalinys, nuo vakcinų gamybos.

Tačiau pastaruoju metu vakcinų gamyba išgyvena tikrą renesansą. Tai iš dalies lemia faktas, kad gigantai susiduria su rimtais iššūkiais receptinių vaistų gamyboje. Per ateinančius 5 metus baigsis įvairių vaistų, kurių pardavimai siekia 135 mlrd. dolerių, patentai ir juos gaminti galės pradėti ir smulkiosios kompanijos.

Tačiau vakcinos yra priskiriamos biologinių vaistų klasei. Šiuos vaistus gaminti yra sudėtinga ir brangu, todėl gigantams čia negresia mažųjų kompanijų konkurencija. Kompanija „Wyeth“ iš vakcinos „Prevnar“, skirtos apsisaugoti nuo pneumokoniozės, kasmet uždirba po 3 mlrd. dolerių. Tai – įrodymas, kad vakcinos gali būti pelningos.

780 mlrd. dolerių vertės receptinių vaistų rinka šiuo metu auga vos 5 proc. metiniu tempu. Tuo tarpu prognozuojama, kad vakcinų pramonė iki 2012 metų augs 13 proc. metiniu tempu.

Į vakcinų verslą įsitraukė ir kompanija „Pfizer“, kuri už 68 mlrd. dolerių nusipirko kompaniją „Wyeth“. Rugsėjo 28 dieną „Abboott Laboratories“ išleido 6,6 mlrd. dolerių Belgijos kompanijai „Solvay““, gaminančiai vakciną nuo gripo, įsigyti. Savo ruožtu „Johnson &Johnson“ koncernas nusipirko 18 proc. Danijos kompanijos „Crucell“ akcijų. GSK, kuris džiaugsis netikėta sėkme pardavinėjant kiaulių gripo vakciną, neseniai pasirašė 10 metų 125 mln. dolerių vertės sutartį su Brazilija. Pagal sutartį britų kompanija tieks brazilams vakciną nuo pneumokoniozės.

Kadangi besivystančios valstybės vis daugiau pinigų išleidžia sveikatos apsaugai, farmacijos kompanijos, gaminančioms vakcinas, atsiveria naujos rinkos. Birželį GSK kartu su Kinijos kompanija „Shenzhen Neptunus Interlong Bio-Technique“ sukūrė bendrą kompaniją vakcinai nuo gripo gaminti. Be to, lapkričio 4 dieną „Novartis“ už 125 mln. dolerių įsigijo 85 proc. privačios Kinijos kompanijos „Zhejiang Tianyuan“, gaminančius vakcinas, akcijų.

Milžiniškos pajamos

Trumpuoju laikotarpiu farmacijos kompanijos Europoje itin pasipelnys iš vakcinos nuo kiaulių gripo pardavimų. GSK tikisi per paskutinįjį šių metų ketvirtį parduoti vakcinos už 1,7 mlrd. dolerių. Panašių pardavimų laukiama ir pirmajame kitų metų ketvirtyje.

Tačiau gripo vakcinų gamyba yra sezoninė ir dėl to nenuspėjama, perspėja „Novartis“ vadovas D. Vasella. Ilgalaikėje perspektyvoje sukurtos vakcinos nuo vėžio ar meningito gali pasirodyti žymiai perspektyvesnis verslas, iš kurio galima uždirbti milijardus. Stanfordo analitikai prognozuoja, kad šiemet „Novartis“ vakcinų ir diagnostikos pardavimai sieks 1,5 mlrd. dolerių, tačiau kompanija patirs 257 mln. dolerių nuostolių.

D. Vasella teigia, kad nuostoliai patiriami dėl investicijų į vakcinos tyrimus ir vystymą, klinikinius bandymus ir gamybos plėtrą. Per paskutiniuosius 3 metus kompanija vien gamyklos Liverpulyje statyboms išleido 200 mln. dolerių. Ši gamykla turės gaminti JAV skirtą vakciną nuo H1N1 viruso. „Šios investicijos pateisinamos tik dėka ilgalaikės strategijos. Mes manome, kad visa tai atsipirks“ – teigia „Novartis“ vadovas.

technologijos.lt

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5255 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Svečias
Ši tema yra užrakinta.
  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

    • Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...