Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI

Į miestų gatves atrieda šiukšlių robotai


DominiC

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5369 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

1-bot_px250.jpg

Po Europos miestus keliauja Italijoje sukurto roboto, pagal gyventojų iškvietimą atvykstančio prie jų namų ir surenkančio šiukšles, prototipas. Projekto „DustBot“ vykdytojai tikisi, kad ateityje tinkamą miestų higieną padės palaikyti tūkstančiai tokių „šiukšlininkų“.

Neseniai „DustCart“ pavadintą robotą galėjo pamatyti nedidelio Italijos miestelio Peccioli gyventojai, skelbia „Wired“. Ankštutėlėmis VIII a. senamiesčio gatvelėmis besisukiojantis robotas demonstravo savo pranašumus prieš dideles ir triukšmingas šiukšlių surinkimo mašinas.

„DustCart“ – tai Europos Sąjungos finansuojamos robotų naudojimo tvarkant miestų komunalinį ūkį programos „DustBot“ rezultatas. Šis 3,9 mln. JAV dolerių vertės tyrimų projektas buvo pradėtas 2006 metais ir turėtų pasibaigti šį rudenį. Juo siekta sukurti švaros miestuose palaikymo sistemą, paremtą autonomiškų ir tarpusavyje sąveikaujančių robotų, natūraliai įsiliejančių į miesto aplinką, tinklu.

Šiukšles renkantį robotą suprojektavo ir pagamino Pizos universiteto specialistai. „DustCart“ robotas turi į „Segway“ panašią elektrinę riedžio važiuoklę ir rieda pėstiesiems skirtais takais. Jam orientuotis padeda GPS imtuvas, skaitmeniniai žemėlapiai ir navigacinė programinė įranga. Išsikviesti jį į namus galima mobiliuoju telefonu. Kai atitinkamą miesto kvartalą ar mikrorajoną aptarnaujantis robotas atvyksta į reikiamą vietą, jis pirmiausia paprašo savo sensoriniame ekrane įvesti vartotojo ID numerį. Vartotojo identifikavimas gali būti siejamas su atsiskaitymu už paslaugas, be to, tai leidžia kontroliuoti jų kokybę.

Po to robotas „paprašo“ nurodyti, kokios tai šiukšlės – organinės, tinkamos perdirbimui ar maisto atliekos. Po to jis atidaro savo korpusą ir ištraukia šiukšlėms skirtą konteinerį. Išpylus šiukšles „DustCart“ patraukia pas kitą klientą arba, jei konteineris pilnas, skuba prie artimiausios stacionarios šiukšlių surinktuvės. Inžinieriai suprojektavo po žeme slepiamus didelės talpos šiukšlių konteinerius – kai juos pripildys robotai, atliekas surinks šiukšles vežiojančios mašinos.

Kadangi robotai – šiukšlininkai naudoja ličio baterijų varomus elektrinius variklius, jie nekelia triukšmo ir nežadina miestų gyventojų naktimis, kai po langais ima trankytis šiukšles surenkančių komunalinio ūkio darbininkų mašinos, rašo „Wired“.

Tačiau tai dar ne viskas: „DustCart“ robotuose įrengta visa eilė daviklių, matuojančių miesto oro taršą ir fiksuojančių įvairias kenksmingas medžiagas. Pasak „DustCart“ projekto vadovės Barbaros Mazzolai, tokių robotų parkas gali realiuoju laiku pranešinėti tikslius duomenis apie oro kokybę ir perspėti miesto gyventojus apie padidėjusią taršą.

Nors dabartinis „DustCart“ roboto prototipas dar nelabai vikrus, jo kūrėjai tikisi, kad pavyks pagerinti jo navigacijos ir judėjimo įgūdžius. Pasak jų, tokių autonominių robotų, iškviečiamų pagal pareikalavimą, tinklas turėtų būti valdomas centralizuotai, kad šiukšlių surinkimo iš biurų ir gyventojų procesas būtų sklandus ir efektyvus.

Technologijos.lt

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5369 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Svečias
Ši tema yra užrakinta.
  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

    • Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...