Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI

Ar tai gali būti tiesa?


Board

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5384 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

1-m31.jpg

Gali būti, kad astronomai atrado pirmąją planetą kitoje galaktikoje. Ji yra Andromedos ūke, 2,5 milijonų šviesmečių nuo Žemės. Apie šį galimą atradimą pranešama straipsnyje, kurį Cornello universiteto elektroninėje bibliotekoje paskelbė grupė mokslininkų iš Italijos, Šveicarijos, Ispanijos ir Rusijos, informuoja „RIA Novosti“.

„Gali būti, kad atradome ne Saulės sistemoje esančią planetą galaktikoje M31 (Andromedos ūke)“, – rašo autoriai. Jie teigia, kad anomalūs duomenys, kuriuos astronomai gavo stebėdami šią galaktiką 2004 m., gali būti paaiškinti tuo, kad šalia vienos iš šios sistemos žvaigždžių egzistuoja planeta.

Šiuo metu mokslininkai yra atradę maždaug 300 egzoplanetų – planetų, esančių šalia kitų žvaigždžių už Saulės sistemos ribų. Visos iki šiol atrastos planetos yra mūsų žvaigždžių sistemoje – Paukščių Tako galaktikoje. Tolimiausia žinoma planeta yra maždaug už 20 tūkstančių šviesmečių.

Tiesiogiai stebėti egzoplanetų neįmanoma, tačiau jas galima atrasti naudojant netiesioginius metodus, stebint žvaigždžių spindesio ryškumo pokyčius planetai judant pro žvaigždės diską (tranzito metodas), tiriant pačių žvaigždžių judėjimo požymius pagal jų spektrus.

Naujojo tyrimo autoriai tyrė gravitacinių mikrolęšių – vieno iš metodų, naudojamų egzoplanetų paieškai – galimybes. Šis metodas leidžia aptikti planetas pagal tolimų žvaigždžių šviesos pokyčių svyravimus, sukeltus žvaigždės ir planetos sistemos gravitacijos.

Mokslininkai pažymi, kad vienas iš šio metodų privalumų yra tas, kad jis leidžia aptikti daug toliau esančias planetas, nei kiti metodai.

Mokslininkų apskaičiavimai rodo, kad naudojant pakankamai galingus teleskopus, gravitacinių lęšių metodas leidžia kaimyninėse galaktikose rasti planetas, kurių masė du kartus viršija Jupiterio masę arba yra 20 kartų didesnė nei Žemės.

Mokslininkai mano, kad už Saulės sistemų ribų Andromedos ūke esanti planeta jau buvo pastebėta anksčiau. 2004 m. astronomai pastebėjo mikrolęšių užfiksuotą įvykį, kuris buvo pavadintas PA-99-N2. Tuomet kaip vienas iš galimų jo požymių paaiškinimų buvo pateikta teorija, kad egzistuoja dviejų žvaigždžių sistema.

Nauji apskaičiavimai parodė, kad viena iš dvigubos sistemos dalių gali būti planeta, kurios masė sudaro 6,34 Jupiterio mases. „Ši vertė yra ties riba tarp planetų ir rudųjų nykštukų“, – teigia mokslininkai.

Technologijos.lt

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

  • Parašė po 3 savaičių...

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 5384 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Svečias
Ši tema yra užrakinta.
  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

    • Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...