Peršokti į turinį
  • ŽAIDIMAI
  • , ŽAIDIMAI
  • ŽAIDIMAI

Kompiuterio spartinimas [PAMOKA]


matikoff //

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 3216 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Recommended Posts

@http://topcom.lt/kompiuterio-spartinimas-daugiau-uz-mazesne-kaina/

Jūs norite didesnio savo kompiuterio našumo, bet negalite sau leisti jokio įrangos modernizavimo ar norite greitesnio kompiuterio už mažesnę kainą? Ne problema – mes parodysime, kaip saugiai paspartinti savo turimo kompiuterio procesorių, vaizdo plokštę, atmintį ir suteikti jiems papildomo greičio.

„Užturbinti“ kompiuterį įmanoma todėl kad gamintojai nenustato maksimalaus komponentų našumo vardan ilgesnio jų tarnavimo laiko. Pvz. paprastai procesoriaus numatoma veikimo trukmė apie 10 metų. Tas pats paspartintas procesorius turėtų veikti apie 5 metus.

Saugumas svarbiausia! Komponentų nustatymų keitimas gali anuliuoti garantiją (nors kai kurie iš kompiuterių parduodami specialiai Overclocker‘iams ir jų garantijos, kaip taisyklė, būna trumpesnės). Taip pat niekas nepakeis įrangos, kuri buvo fiziškai pažeista „turbinant“, todėl įsitikinkite, kad esate visiškai tikri dėl to ką darote prieš ką nors keisdami nes nuo to gali priklausyti Jūsų kompiuterio „gyvybė“.

Svarbu turėti programinės įrangos stebėsenos sistemą, kad sekti savo nustatymus. CPU-Z yra geras įvairių komponentų greičio sekimui. Be to svarbu kruopščiai išvalyti savo kompiuterį ir laikyti savo komponentus kaip įmanoma vėsiau. Turbinimas verčia kompiuterį veikti maksimaliu efektyvumu ir tai papildomai sukuria daugiau šilumos, todėl Jūs galbūt norėsite apsvarstyti galimybę pridėti papildomą aušinimo įrangą.

Procesoriaus spartinimas

Skelbtą procesoriaus greitis apskaičiuojamas dauginant bazinį taktinį dažnį (Speed, GHz) iš daugiklio (Multiplier). Norėdami gauti daugiau spartos iš savo procesoriaus, turite padidinti vieną iš šių dviejų elementų. Jei neturite atblokuoto procesoriaus (Intel K serija ir Extreme Edition arba AMD Black Edition) turėsite mažiau lankstumo, nes atrakinti procesoriai pateikia papildomų koregavimo galimybių. Bet Jūs bet kokius atveju vistiek galite gauti šiek tiek papildomų hercų iš procesoriaus.

Jūs galite pakeisti daugiklį BIOS‘e.

 

spartinimas-1024x768.jpg
spartinimas.jpg

 

Nuotraukoje matome kompiuterį veikiantį su 3,4 GHz (šis skaičius gaunamas padauginus bazinį 99,8 MGz greitį iš daugiklio 34) K serijos Intel Core i7 2600K atblokuotu procesoriumi.

K-serijos lustams galima lengvai pakeisti daugiklį „našumo (Performance)“ dalyje BIOS parametruose. Tiesiog užkraukite BIOS, padidinkite vienetu procesoriaus daugiklį, išsaugokite ir paleiskite „Windows“.
Patikrinkite branduolio greitį ir daugiklį lentelėje.

 

18.gif
18.gif

 

Jei kompiuteris užsikrauna be klaidų pranešimų arba persikrovimo, esate teisingame kelyje. Patikrinkite savo sistemos specifikacijas per CPU-Z ar tikrai nustatymai atliekami BIOS‘uose pakeitė procesoriaus parametrus. CPU-Z skirtuke CPU pažvelkite į Core Speed ir Multiplier skaičius. Šis skaičius gali skirtis, priklausomai nuo to, ką jūsų kompiuteris veikia kiekvieną akimirką.
Tada paleiskite kompiuterio testavimą nepalankiausiomis sąlygomis (Stress test) kad patikrinti naują procesoriaus konfigūraciją stabilumui. Tam yra daug mokamų arba nemokamų programų pvz. Prime95, AIDA 64. Jei kompiuteris veikia stabiliai galite procedūrą pakartoti dar kartą ir daugiklį padidinti dar vienetu ir t.t. kol kompiuteris neatlaikys streso testo. Niekada nedidinkite procesoriaus daugiklio daugiau kaip 1 per vieną kartą, tai gali sugadinti procesorių negrįžtamai.

Jei kompiuteris veikia netinkamai galite pabandyti padidinti įtampą (Voltage). BIOS nustatymuose ieškokite reikšmės CPU Core, Vcore ar PCH core. Įtampą kaip ir dažnį taip pat didinkite nedideliais žingsneliais ir nuolat testuokite.

Nepavykus pasiekti stabilaus darbo naujais nustatymais sugrįžkite prie paskutinės stabilios konfigūracijos.

Vaizdo plokštės spartinimas

Šiuolaikinės vaizdo plokštės turbinimas paprastas kaip niekada. Galite padidinti vaizdo plokštės našumą slankiodami kelis šliaužiklius savo GPU nustatymų programoje.

 

overdrive-5176130.jpg
overdrive-5176130.jpg

 

Pirma, įsitikinkite, kad atsisiuntėte naujausias tvarkykles iš gamintojo. AMD gaminamos vaizdo plokštės spartinimą galima rasti programoje Catalyst Control Center uždėjus varnelę ant Enable ATI Overdrive. Jei turite Nvidia gaminį galite parsisiųsti Nvidia System Tool – įrankį, leidžiantį keisti GPU veikimo dažnį.

Taip pat galite pasinaudoti ir trečiųjų šalių programine įranga. Ko gero žinomiausia iš jų yra RivaTuner.

Kaip ir procesorių vaizdo plokštės naujus nustatymus keičiame laipsniškai, testuojame ir atsiradus problemoms mažiname dažnius.

Atminties spartinimas

RAM greitį įtakoja tik du veiksniai: atminties dažnis ir jos „taimingas“. Tačiau galimybę padidinti šiuos parametrus gali paveikti atminties įtampa. Tai kokie veiksniai turės įtakos ir atminties greitis turi būti nustatyta bandymų keliu, skirtinguose lustuose, poveikis gali būti skirtingas.

Pirmasis žingsnis bus padidinti RAM modulių veikimo dažnį. Veikimo dažnis atminties visada priklauso nuo procesoriaus FSB magistralės. Norėdami padidinti atminties dažnį reikėtų padidinti pgrindinės plokštės BIOS, kuris gali būti išreikštas dalinia forma (pavyzdžiui: 1: 1.5), procentais (50%, 75%, 130%) arba darbo rėžimu (DDR-333, DDR2- 667). Didindami daliklį Jūs padidinate atminties dažnį, tačiau nepamirškite, kad atminties dažnis tiesiogiai priklauso nuo FSB dažnio, todėl, jei spartinate procesorių didinant FSB magistralės dažnį, tada didinti daliklio neverta, nes padidinus FSB magistralės dažnį, automatiškai padidėja atminties dažnis.

Padidinti atminties našumą galima tik mažinant taimingus, tačiau nepamirškite, kad mažesnis vėlavimas (timing) – tuo mažesnis atminties stabilumas. Sumažinti l taimingus galima sistemos BIOS ir specialių Windows programų pagalba. Mažina pagrindines reikšmes: CAS Latency (CL), RAS to CAS Delay (tRCD), RAS Precharge (tRP) ir Active to Precharge (tRAS).

 

ram.jpg
ram.jpg

 

Didiname įtampą. Kaip minėta anksčiau, atminties įtampa stipriai įtakoja spartinimo rezultatą, bet nereikia persistengti, nes tai gali sugadinti operatyvinę atmintį. Didinti įtampa reikėtų ne daugiau kaip 10% – 20% nuo pradinės reikšmės. Įtampą taip pat galite keisti BIOS. Ilgai atminties įtampa didinimas taip pat gali sugadinti modulius arba sumažinti spartinimo potencialą.

Jei atliekant šias operacijas, susidursite su tuo, kad po perkrovimo, kompiuteris atsisako pradėti veikti, o gal ir leidžia bjaurus cypimą, gali būti kad viršijote leistinus darbo parametrus. Kompiuterio darbo atkūrimui reikės iš naujo atkurti BIOS (nunulinti CMOS atmintį).

Straipsnio autorius neatsako už bet kokią patirtą materialinę ar moralinę žalą atliekant čia aprašytus veiksmus.

Nuoroda į komentarą
Dalintis per kitą puslapį

  • Parašė po 2 savaičių...

Ši tema yra neaktyvi. Paskutinis pranešimas šioje temoje buvo prieš 3216 dienas (-ų). Patariame sukurti naują temą, o ne rašyti naują pranešimą.

Už neaktyvių temų prikėlimą galite sulaukti įspėjimo ir pranešimo pašalinimo!

Prisijungti prie diskusijos

Palikti atsakymą galite iš karto, o užsiregistruoti vėliau. Jeigu jau turite paskyrą mūsų forume, Prisijunkite.

Svečias
Atsakyti šioje temoje...

×   Įklijuotas tekstas turi teksto formatavimą.   Pašalinti teksto formatavimą

  Galimi tik 75 veidukai.

×   Nuoroda buvo automatiškai įterpta.   Įterpti nuorodą paprastai

×   Jūsų ankstesnis pranešimas buvo atkurtas.   Išvalyti redaktorių

×   Jūs negalite įkelti nuotraukas tiesiogiai.Įkelkite arba įdėkite nuotraukas iš URL.

  • Šiame puslapyje naršo:   0 nariai

    • Nėra registruotų narių peržiūrinčių šį forumą.

Skelbimai


×
×
  • Sukurti naują...